Colier de aur din vremea romanilor, descoperit într-o fostă colonie din Bulgaria

08 08. 2021, 15:00

Un colier cu lanț de aur cu trei mărgele a fost descoperit în rezervația arheologică națională Deultum, din sud-estul Bulgariei. Lanțul este rupt, iar arheologii cred că este posibil să fi avut mai multe margele pe el.

Fondat în 69 d.Hr. de către împăratul Vespasian pentru veteranii Legiunii a VIII-a Augusta, care jucaseră un rol cheie în asigurarea tronului pentru el în timpul Anului celor patru împărați, Deultum a fost a doua colonie romană din Peninsula Balcanică și primul oraș roman situat pe teritoriul de astăzi al Bulgariei.

Citadela era poziționată, strategic, pe un râu major, cu acces la Marea Neagră, în vechiul oraș trac Develt. Orașul portuar a prosperat din comerț, devenind un oraș mare, bine planificat, cu numeroase temple, clădiri civice, un amfiteatru și băi publice mari.

Într-una dintre aceste impozante camere ale băilor publice din orașul antic a fost descoperit colierul, potrivit thehistoryblog.com.

Cercel din secolul al II-lea, găsit cu un an în urmă în același loc

De altfel, arheologii care au descoperit acum colierul nu sunt la prima ispravă de acest gen. Ei au descoperit, în octombrie anul trecut, o altă comoară semnificativă în camera alăturată celei în care a fost găsit colierul. Este vorba despre un cercel din secolul al II-lea, cu mici bile de sticlă, la capătul a trei pandantive din aur, făcute cu măiestrie sub forma unor perle.

Cercelul are o asemănare izbitoare cu una dintre podoabele purtate de o femeie elegantă într-unul din portretele mumiei Fayum. Nu sunt înrudite, nu fac parte dintr-un tezaur împrăștiat și nici nu sunt deținute de aceeași persoană.

În ton cu moda italiană

Bijuteriile din aur descoperite în băi ilustrează bogăția orașului și relațiile sale comerciale stabilite cu alte părți ale Imperiului Roman.

Femeile din acea vreme, care viețuiau pe teritoriul de astăzi al Bulgariei, purtau aceleași accesorii la modă ca femeile din Egiptul roman și Italia.

Citește și:

Un desen vechi de 2.200 de ani din Roma antică ilustrează un servitor care poate părea ciudat astăzi

O descoperire arheologică ar putea să ajute la o mai bună înţelegere a Alzheimerului

Teoria catastrofei Toba, pusă la îndoială de o serie de descoperiri arheologice din India

A fost un an istoric! Cele mai UIMITOARE descoperiri arheologice din 2016