Majoritatea manuscriselor medievale despre eroism și cavalerism s-au pierdut. Ce opere au supraviețuit?

20 02. 2022, 15:00

O nouă cercetare constată că, în timp ce Cavalerii Mesei Rotunde și-au câștigat faima la nivel mondial, cele mai multe povești medievale englezești despre eroism sau cavalerism au fost pierdute. Din fericire, mai mult de trei sferturi dintre poveștile medievale în limbile islandeză și irlandeză au supraviețuit până în prezent.

Constatările provin de la o echipă internațională de cercetare, inclusiv experți de la Oxford, care a aplicat modele statistice, utilizate în ecologie, pentru a estima pierderea și supraviețuirea unor artefacte și povestiri prețioase din diferite părți ale Europei.

Această abordare ecologică oferă o nouă perspectivă asupra pierderii patrimoniului cultural, completând cercetările anterioare. Concluziile lor sunt publicate în revista Science.

Operele în limba engleză au suferit cele mai grave pierderi

„Estimăm că peste 90% dintre manuscrisele medievale care păstrau narațiuni cavalerești și eroice au fost pierdute. Acest lucru corespunde aproximativ cu amploarea pierderii pe care istoricii cărților o estimaseră folosind diferite abordări. În plus, am putut estima că aproximativ 32 la sută din operele cavalerești și eroice din Evul Mediu s-au pierdut de-a lungul secolelor”, a explicat Dr. Katarzyna Anna Kapitan, co-autor al studiului.

Echipa a folosit modele precum romanele despre Regele Arthur sau legendele eroice despre Sigurd, ucigașul de dragoni, sau despre legendarul conducător Ragnar lóðbrok.

Studiul a scos la iveală diferențe semnificative în ceea ce privește ratele de supraviețuire a operelor medievale și a manuscriselor în diferite limbi, sugerând că tradiția irlandeză de ficțiune narativă medievală este cel mai bine conservată, în timp ce operele în limba engleză au suferit cele mai grave pierderi.

81% din operele medievale irlandeze au supraviețuit

Echipa a calculat că aproximativ 81% din romanele și povestirile de aventură medievale irlandeze supraviețuiesc astăzi, în comparație cu doar 38% din operele în limba engleză. În mod similar, rezultatele sugerează că aproximativ 19 la sută din cărțile manuscrise medievale irlandeze supraviețuiesc, comparativ cu doar 7 la sută din exemplele englezești.

„Am descoperit rate de supraviețuire remarcabil de scăzute pentru ficțiunea medievală în limba engleză. Am putea da vina pe dizolvarea mănăstirilor în timpul lui Henric al VIII-lea, care a împrăștiat multe biblioteci. Dar, în primul rând, poveștile eroice în limba engleză apar rareori în cataloagele bibliotecilor mănăstirilor și mănăstirilor”, a explicat Daniel Sawyer, co-autorul lucrării.

„O altă posibilă explicație ar putea fi găsită în prestigiul limitat al limbii engleze în această perioadă”, continuă Dr. Sawyer.

Franceza, mult mai prezentă în Anglia în Evul Mediu

„În timpul Evului Mediu, engleza avea o importanță internațională redusă. Franceza a fost importantă în Anglia ca limbă internațională de putere și cultură, iar coroana engleză a deținut părți din ceea ce este acum Franța. În plus, rata de supraviețuire pentru dovezile în limba engleză seamănă mai mult cu ratele pentru alte limbi. Acest lucru arată importanța limbii franceze normande pentru cultura engleză și sugerează că poveștile eroice în limba franceză și în engleză au format o tradiție conectată.”

De cealaltă parte, există o imagine foarte diferită pentru Islanda, scrie Phys.

„Cercetarea noastră a scos la iveală similitudini interesante între dovezile islandeze și cele irlandeze. Atât literatura islandeză, cât și cea irlandeză au rate ridicate de supraviețuire a operelor și manuscriselor medievale”, a explicat Dr. Kapitan. „Acest lucru înseamnă că numărul mediu de manuscrise care păstrează opere medievale este distribuit mai uniform decât în alte tradiții pe care le-am examinat.”

„Asemănările dintre Islanda și Irlanda pot fi cauzate de tradițiile durabile de copiere manuală a textelor literare mult timp după inventarea tiparului”, concluzionează Kapitan.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Manuscrisul volumului „Cartea Amăgirilor” al lui Emil Cioran, adjudecat cu 7.000 de euro

„Cel mai valoros” manuscris al lui Einstein s-a vândut cu o sumă record

Un manuscris de rugăciune, vechi de 500 de ani, oferă informații importante

Arheologii au descoperit un obiect din lemn inscripționat cu rune rare. Ce simbolizează?