Home » Istorie » Un italian medieval și-a înlocuit mâna amputată cu un cuțit. Descoperirea făcută de arheologi

Un italian medieval și-a înlocuit mâna amputată cu un cuțit. Descoperirea făcută de arheologi

Un italian medieval și-a înlocuit mâna amputată cu un cuțit. Descoperirea făcută de arheologi
Credit foto: Micarelli et al./Journal of Anthropological Sciences
Publicat: 20.01.2022

În 2018, arheologii au descris un puzzle cu adevărat fascinant. Se pare că un italian care a trăit în perioada medievală avea un cuțit atașat de braț, după ce mâna sa a fost amputată.

Scheletul în cauză a fost descoperit în necropola poporului longobard din nordul Italiei, care datează din secolele VI și VIII e.n. Sute de schelete au fost îngropate aici, precum și un cal fără cap și mai mulți ogari, însă un schelet le-a atras atenția oamenilor de știință.

Era vorba despre un bărbat mai în vârstă, care avea între 40 și 50 de ani, iar brațul său drept fusese amputate în jurul antebrațului, scrie Science Alert.

Cercetătorii, coordonați de arheologul Ileana Micarelli de la Universitatea Sapienza din Roma, au stabilit că mâna fusese înlăturată în urma unui traumatism puternic, însă cum și de ce este imposibil de spus.

„O posibilitate ar fi că membrul a fost amputat din motive medicale”

„O posibilitate ar fi că membrul a fost amputat din motive medicale. Poate că era rupt din cauza unei căderi accidentale sau alte motive, astfel rezultând într-o fractură ce nu putea fi vindecată”, au scris arheologii în studiul lor, publicat în Journal of Anthropological Sciences în 2018.

Credit foto: Micarelli et al./Journal of Anthropological Sciences

„Totuși, având în vedere cultura militară a oamenilor longobarzi, o pierdere produsă pe câmpul de luptă este, de asemenea, posibilă”, au adăugat cercetătorii.

După o analiză mai detaliată, capetele osului au arătat urme ale presiunii biomecanice, astfel modificând forma oaselor pentru a crea o bătătură și o excrescență. Aceste urme sunt în concordanță cu tipul de presiune care ar fi fost exercitat de o proteză.

Un cuțit era atașat la capătul protezei, însă nu este clar de ce

Dovezile ulterioare susțin această ipoteză. Dinții bărbatului au prezentat urme de uzură extremă, o pierdere drastică de email și o leziune osoasă. Bărbatul și-a tocit atât de mult dinții pe partea dreaptă a gurii încât și-a cauzat o infecție bacteriană. Ce legătura are asta cu proteza? Cel mai probabil, italianul își folosea dinții pentru a strânge curelele care țineau proteza atașată de braț.

Un cuțit era atașat la capătul protezei, însă nu este clar de ce. Cu toate acestea, având în vedere semnele de vindecare avansată asupra oaselor, cert este că bărbatul a trăit mulți ani după ce i-a fost amputat brațul.

„Acest bărbat longobard prezintă o supraviețuire remarcabilă după o amputare în timpul erei pre-antibiotice. Nu doar că s-a adaptat foarte bine la condiția sa, ci s-a folosit de un dispozitiv derivat cultural”, au mai scris oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un mormânt al elitei din Pomerania medievală a fost descoperit în Polonia

Scheletul unui cal din Pompeii, restaurat și expus după decenii de neglijență

Arheologii turci au descoperit schelete „enigmatice” într-un palat din Istanbul

Scheletele unor gemeni vikingi, descoperite în morminte creștine din Suedia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase