Dovezi ale unei activități tectonice antice, vechi de 2,5 miliarde de ani, descoperite în China

25 04. 2022, 11:00

O formațiune stâncoasă unică din China deține indicii că plăcile tectonice au alunecat una sub cealaltă, în urmă cu 2,5 miliarde de ani, la fel ca în zilele noastre, indică un nou studiu.

Această rocă veche de 2,5 miliarde de ani, cunoscută sub numele de eclogit, este rară, formându-se atunci când crusta oceanică este împinsă adânc în manta la temperaturi relativ scăzute.

Acest tip de rocă de înaltă presiune și temperatură scăzută este „în mare parte limitată la zonele de subducție de pe Pământul actual”, au declarat pentru Live Science liderii studiului, Timothy Kusky și Lu Wang, cercetători la Universitatea de Geoștiințe din China.

Studiul relevă cei mai vechi ecloziți cunoscuți dintr-o centură muntoasă antică, aflată în crusta oceanică a Pământului, au precizat cercetătorii.

Plăcile tectonice sunt cruciale pentru încălzirea planetei

Deși aceasta nu este cea mai veche dovadă de tectonică a plăcilor înregistrată, noua descoperire conține date valoroase care arată că plăcile tectonice au alunecat una sub alta în zilele „timpurii” ale Pământului.

Plăcile tectonice sunt responsabile pentru ciclul de materiale și elemente din adâncul Pământului către oceane, suprafețe și atmosferă.

Timp de zeci de ani, echipa de cercetare a lucrat pentru a înțelege istoria timpurie și evoluția Pământului, de la momentul în care s-a format și s-a răcit dintr-o minge de magmă topită în spațiu, până la momentul în care s-a solidificat, formând o crustă exterioară rigidă care a evoluat până la sistemul de plăci tectonice pe care îl avem astăzi, au declarat Kusky și Wang.

Plăcile tectonice sunt cruciale pentru încălzirea planetei. Din cauza plăcilor tectonice în mișcare, „căldura se pierde din interior”, au spus ei.

Plăcile tectonice s-au ciocnit în urmă cu 2,5 miliarde de ani

„Dacă tranziția către un Pământ cu plăci tectonice a avut loc devreme sau dacă planeta a evoluat prin diferite etape dominate de diferite mecanisme de pierdere a căldurii, este una dintre cele mai dezbătute întrebări din științele Pământului din prezent”.

De aceea, în ultimii 20 de ani, echipa de cercetători a cartografiat rocile care se întind pe o distanță de aproximativ 1.600 de kilometri în nordul Chinei. „Este o centură muntoasă veche, care înregistrează locul în care două plăci tectonice s-au ciocnit în urmă cu aproximativ 2,5 miliarde de ani”, au declarat Kusky și Wang, potrivit LiveScience.

Multe caracteristici din aceste roci indică faptul că această centură muntoasă antică s-a format în urma interacțiunii dintre plăcile tectonice.

Descoperirea ecloziților în cadrul amestecului dezvăluie faptul că o placă tectonică de crustă oceanică a fost subjugată sub o altă placă, metamorfozându-se, având compoziția, textura sau structura internă modificată de căldură și presiune, în timp ce se afunda în manta.

Subducțiile antice, similare celor moderne

O analiză de laborator a ecloziților din sit a arătat că aceștia s-au format la o creastă oceanică de răspândire în urmă cu aproximativ 2,5 miliarde de ani, au fost transportați pe fundul oceanului și apoi au fost împinși în manta prin subducție.

Ecloziții au fost subduși la o adâncime de cel puțin 65 km, au raportat cercetătorii. Altfel spus, aceste constatări sunt similare cu datele provenite din minerale găsite în zonele de subducție moderne, au declarat Kusky și Wang.

În cele din urmă, presiunea exercitată de cele două plăci tectonice care s-au ciocnit a strâns rocile dense înapoi la suprafață.

„Cred că este un studiu foarte interesant”, a declarat pentru Live Science Nicolas Greber, profesor de geochimie la Muzeul de Istorie Naturală din Geneva și la Institutul de Științe Geologice de la Universitatea din Berna, care nu a fost implicat în cercetare. „Aceste roci sunt importante pentru că, nu numai că arată că au existat zone de subducție în acea perioadă, dar de fapt că aceste zone de subducție au putut fi destul de abrupte”.

Studiul a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Unul dintre cele mai puternice cutremure din 2017 a dus la fisurarea, în întregime, a unei plăci tectonice

Continentul african este divizat de formarea unor noi plăci tectonice. În ruptura care va diviza Africa o să apară un ocean

Savanţii au detectat sub crustă un nou strat de plăci tectonice. Descoperirea contrazice o teorie importantă care explică formarea cutremurelor

Plăcile tectonice ale Pământului ar fi fost active încă din momentul formării planetei