Un pantof vechi de 1.500 de ani, asemănător cu o sanda romană, a fost găsit într-o trecătoare din Norvegia

01 05. 2022, 11:00

O echipă de cercetători care lucrează în cadrul proiectului „Secretele gheții” (Secrets of The Ice) a intrat în posesia unui pantof vechi de 1.500 de ani, găsit într-o trecătoare norvegiană. Acesta seamănă cu o sanda romană antică.

Cercetătorii care lucrează la acest proiect au analizat în ultimii 15 ani zonele montane înalte din Norvegia, despre care se crede că fac parte din trecătorile antice. În acest timp, ei au găsit un număr mare de artefacte, inclusiv oase și potcoave de cal.

Totul a început atunci când un ghid montan a găsit potcoava în 2019, într-o trecătoare cunoscută sub numele de Horse Ice Patch.

În acel an, temperaturile de vară au crescut anormal de mult, încât o mare parte din zăpada și gheața din zonă s-au topit, dezvăluind pantoful și alte câteva obiecte.

Pantoful a fost găsit la 2.000 de metri deasupra nivelului mării

Ghidul i-a contactat pe cercetători, care s-au grăbit să ajungă la fața locului chiar înaintea unei furtuni de zăpadă.

Acolo au găsit pantoful, dar și câteva textile. După ce au colectat cât mai multe obiecte, s-au retras la adăpost.

Credit foto: Secrets of the Ice

S-au întors a doua zi și au găsit zona acoperită de zăpadă nouă, care probabil ascundea alte descoperiri.

Studiind pantoful, cercetătorii au descoperit că are o vechime de aproximativ 1.500 de ani – și că a fost găsit la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri deasupra nivelului mării, departe de coastă.

Sandaua romană, purtată prin zapadă și gheață

Reprezenta un mister datorită construcției sale, deoarece nu ar fi servit foarte bine pe un tărâm înghețat, căci semăna foarte mult cu sandalele purtate de oamenii din părțile mult mai calde ale Imperiului Roman.

Cercetătorii din cadrul Secrets of The Ice suspectează că a fost aruncată de cineva care a constatat că nu era deloc utilă în zăpadă și gheață. Cu toate acestea, cercetătorii insistă asupra faptului că găsirea ei adaugă încă o piesă la puzzle-ul trecerilor montane din regiune și al oamenilor care le-au folosit.

De asemenea, ei sugerează că aceasta ar fi putut fi doar o parte din încălțăminte, observând că persoana care a purtat-o și-a acoperit probabil piciorul cu un fel de țesătură înainte de a încălța pantoful, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai vechi pantof din nordul Germaniei, descoperit într-o mlaștină

Un cizmar din Cluj asigură distanţarea socială cu ajutorul pantofilor de mărimea 75

Cum alegi pantofii sport pentru alergare?

Pantofii inteligenţi care înlocuiesc mai multe dispozitive de fitness