Home » Advertorial » Cum alegi pantofii sport pentru alergare?

Cum alegi pantofii sport pentru alergare?

Cum alegi pantofii sport pentru alergare?
Publicat: 22.09.2021

Dacă vrei să faci sport, fără a cheltui foarte mulți bani pentru asta și fără a pierde mult timp, alergarea este una dintre cele mai bune opțiuni pe care le ai. Alergarea îți îmbunătățește capacitatea cardiacă, te ajută să respiri mai bine, te ajută să slăbești, scade riscul de infarct și îți întărește sistemul imunitar.

Pentru a alerga, ai nevoie de îmbrăcăminte care să îți lase pielea să respire și cel mai important, de pantofi sport potriviți.

Există foarte mulți producători care au pantofi sport de cea mai bună calitate, printre care și foarte cunoscuții Puma, Nike sau Adidas. În momentul în care achiziționezi o pereche de pantofi sport, însă, nu trebuie să te orientezi doar în funcție de numele producătorului. Există câteva criterii care pot avea un impact major asupra dozei de confort pe care o resimți și asupra modului în care alergi.

Siguranța

Dacă ești începător, este bine să cauți o pereche de pantofi sport care amortizează foarte bine șocurile la contactul cu suprafața de alergare și îți permite să controlezi cât mai bine mișcările pe care le faci. O pereche de încălțări de bună calitate te ajută să performezi și, de asemenea, ține accidentările la distanță.

Pronația

Pronația definește modul în care calci atunci când alergi. Exista 3 tipuri de pronație: neutră, supinație și exagerată.

Cei cu pronație neutră au o mișcare corectă a piciorului, călcând pe centrul tălpii. Aceștia au nevoie de pantofi cu talpă semicurbata.

Cei cu supinație calcă mai mult spre exterior, necesitând pantofi cu boltă înaltă.

Cei cu pronație exagerată calcă mai mult spre interior, cu genunchii foarte apropiați. Aceștia au nevoie de pantofi cu talpă aproape plană.

Suprafața pe care alergi

Există diferențe mari între pantofii gândiți pentru alergarea pe zgură și cei gândiți pentru alergarea pe iarbă sau beton. Asigură-te că citești toate specificațiile pantofilor pe care îi cumperi, în așa fel încât să fie potriviți pentru modul și suprafața în care alergi tu.

Când știi că pantofii pe care i-ai cumpărat sunt buni?

Indiferent că îi comanzi online sau mergi să îi cumperi dintr-un magazin fizic, pantofii trebuie să fie probați. Există câteva reguli privind modul în care trebuie să îi probezi:

  • Probează-i întotdeauna seara, atunci când picioarele sunt puțin umflate. Atunci când alergi, piciorul are tendința să se umfle și niște încălțări care par confortabile atunci când le probezi dimineața, s-ar putea să te incomodeze, ulterior;
  • Asigură-te că porți șosete speciale de alergat atunci când probezi;
  • Încalță ambii pantofi și fă câteva zeci de pași. Poți să o faci prin magazin sau acasă;
  • Asigură-te că mărimea pe care o alegi este cea potrivită.

Dacă sunt achiziționați corect, pantofii de alergare ar trebui să reziste fără probleme 10,000 de km. Evident, durata de viață depinde și de tehnica de întreținere, de clima în care sunt folosiți și de greutatea ta. După 10,000 de km, cea mai bună decizie pe care o poți lua este aceea de a achiziționa o nouă pereche.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase