Home » Istorie » Cel mai vechi pantof din nordul Germaniei, descoperit într-o mlaștină

Cel mai vechi pantof din nordul Germaniei, descoperit într-o mlaștină

Cel mai vechi pantof din nordul Germaniei, descoperit într-o mlaștină
Credit foto: Niedersachsisches Landesamt fur Denkmalpflege (NLD)
Publicat: 03.07.2021

Arheologii au anunțat descoperirea celui mai vechi pantof de până acum din nordul Germaniei și poate chiar din întreaga țară.

Pantoful din piele a fost găsit în apropiere de un drum din lemn, de la sfârșitul epocii fierului. Fiind datat în jurul anului 50 î.Hr., pantoful are o vechime de peste 2.000 de ani.

Pantoful este un fel de sanda din piele, cu vârful acoperit și cu o curea de închidere a încălțămintei.

Drumul din scânduri de lemn, denumit PR VI, este remarcabil de bine conservat și se întinde pe 4 kilometri prin mijlocul Brägeler Moor (în Saxonia Inferioară), între Diepholz și Lohne.

Drumurile din scânduri erau o infrastructură necesară pentru ca oamenii să călătorească în siguranță prin ținuturile mlăștinoase. Pentru amenajarea drumului a fost necesară transportarea unei cantități mari de lemn la fața locului, iar traseul prin mașină a trebuit curățat și pregătit pentru construcție.

Sute de drumuri din lemn prin ținuturile mlăștinoase ale Saxoniei

Circa 500 de drumuri antice din lemn au supraviețuit în Saxonia Inferioară, însă PR VI este special. Este unul dintre cele mai lungi trasee prin mlaștină nu doar în Germania, ci și în lume. Existența PR VI este cunoscută de un secol, după ce porțiuni din acesta au ieșit la iveală în urma extracției turbei. Până de curând nu existau fonduri pentru excavarea și documentarea arheologică. Abia în iunie 2019 au început săpăturile arheologice într-un proiect care va continua până în 2022.

„Mlaștinile din Saxonia Inferioară dețin mărturii ale miilor de ani de istorie. Sunt o arhivă unică, deoarece nu numai că au păstrat cioburi prelucrate și obiecte metalice ca dovezi clare ale istoriei noastre, ci și descoperiri organice”, a afirmat Björn Thümler, ministru pentru Știință și Cultură al Saxoniei Inferioare.

„Cele mai cunoscute sunt cadavrele mlaștinei, dar și idolii din lemn, cărările lungi din lemn și numeroase alte rămășițe ale vieții de atunci. Un pantof pierdut și găsit din nou după 2.000 de ani, cel mai vechi pantof din Saxonia Inferioară până în prezent, este o mărturie personală extrem de importantă a unei vieți anterioare … Este una dintre acele mărturii care fac timpul tangibil ca și cum ar fi sub o lupă”, a mai spus el, citat de History Blog.

Istoria pantofului rămas în mlaștină

În apropiere de încălțămintea din piele au fost descoperite și rămășițele unei osii de trăsură sparte și alte fragmente. Istoricii cred că osia s-a rupt sub greutatea căruței din lemn, probabil trasă de vite. Cel mai probabil, propietarul a încercat să o repare sau să recupereze părți din ea, însă a pășit în afara drumului, iar pantoful a rămas blocat în noroiul lipicios, unde a fost descoperit abia peste aproape 2.000 de ani mai târziu.

Ținutul mlăștinos face acum parte din Parcul Natural Dümmer, care este dedicat conservării ecosistemului și istoriei acestui peisaj remarcabil, făcându-l mai accesibil vizitatorilor. O parte a programului de conservare constă în reumidificarea terenului care a fost expus prin exploatarea turbei, fiind necesară și îndepărtarea unei secțiuni de 520 metri din PR VI.

Proiectul include și amenajarea unor pasarele care să fie paralele cu traseul original pentru ca vizitatorii să poată străbate în siguranță zona așa cum o făceau călătorii antici.

Vă recomandăm să citiți și:

MISTERUL celor 1.000 de cadavre găsite în mlaştinile din nordul Europei, pe cale de a fi elucidat? Teoria unui arheolog britanic

Cea mai mare mlaştină de la tropice a fost descoperită. Este mai mare ca Anglia şi absoarbe totalul emisiilor de combustibil fosil pe trei ani. Reprezintă, însă, un mare pericol

Top 10 cele mai mari catastrofe militare din istorie

5 rezervatii naturale pe care ai vrea sa le vezi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase