Epava uneia dintre cele mai faimoase nave ale secolului XVII a fost găsită

13 06. 2022, 15:59

Epava uneia dintre cele mai faimoase nave ale secolului XVII, care s-a scufundat în urmă cu 340 de ani cu viitorul rege al Angliei James Stuart la bord, a fost descoperită în apele coastei din Norfolk, Regatul Unit.

După ce a eșuat într-un banc de nisip la data de 6 mai 1682, epava navei de luptă Gloucester a rămas pe jumătate îngropată pe fundul mării, iar locația sa exactă a rămas un mister până când frații Julian and Lincoln Barnwell, alături de prietenul lor James Little, au descoperit-o după o căutare care a durat patru ani.

Având în vedere vârsta și prestigiul navei, dar și starea epavei, descoperirea a fost descrisă de expertul în istorie maritimă profesorul Claire Jowitt, de la University of East Anglia (UEA), ca fiind cea mai importantă descoperire maritimă de la Mary Rose.

Un naufragiu care aproape a cauzat moartea moștenitorului catolic la tronul protestant

Epava Gloucester reprezintă un important moment în istoria politică britanică, mai exact un naufragiu regal aproape cauzând moartea moștenitorului catolic la tronul protestant, în vremuri umbrite de tensiuni politice și religioase.

Clopotul care a confirmat identitatea navei. Credit foto: University of East Anglia/EurekAlert

Acum, o expoziție majoră este plănuită pentru primăvara anului 2023, fiind rezultatul parteneriatului între frații Barnwell, Norfolk Museums Service și partenerul academic UEA. Începând cu luna februarie și până în iulie, expoziția va include descoperiri făcute la epavă, inclusiv clopotul care a confirmat identitatea navei, și studii istorice, științifice și arheologice, potrivit EurekAlert.

Lucrările de construire pentru Gloucester au început în 1652, fiind construită la Limehouse, Londra, iar apoi lansată la apă în 1564. În 1682, nava a fost selectată pentru a-l transporta pe James Stuart, Duce de York, la Edinburgh pentru a-și colecta soția însărcinată. Scopul era ca nava să-i aducă înapoi la curtea regelui Carol al II-lea de la Londra, la timp pentru nașterea unui moștenitor legitim.

La ora locală 05:30, în ziua de 6 mai, nava Gloucester a eșuat

Nava a pornit din Portsmouth cu ducele și anturajul său urcându-se la bord din orașul Margate, după ce au călătorit acolo cu iahtul din Londra. La ora locală 05:30, în ziua de 6 mai, nava a eșuat la o distanță de 45 kilometri depărtare de Great Yarmouth, în urma unei dispute cu privire la navigarea prin bancurile de nisip din Norfolk. Ducele se certase cu căpitanul pentru controlul asupra rutei.

În decurs de o oră, vasul se scufundase, iar sute de pasageri și membri de echipaj muriseră. Ducele abia a scăpat cu viață după ce a refuzat să abandoneze nava până în ultimul moment.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Epava unei baleniere din secolul al XIX-lea, descoperită în adâncurile Golfului Mexic

Epava navei Endurance a legendarului explorator Sir Ernest Shackleton a fost găsită

Exploratorii au desfășurat cea mai adâncă scufundare din lume până la o epavă

„Sfântul Graal” al epavelor. Imagini cu galionul San José au fost dezvăluite de președintele columbian