Home » Istorie » Epava unei baleniere din secolul al XIX-lea, descoperită în adâncurile Golfului Mexic

Epava unei baleniere din secolul al XIX-lea, descoperită în adâncurile Golfului Mexic

Credit Foto: NOAA Ocean Exploration
Publicat: 30.03.2022

Epava unei ambarcațiuni pentru vânătoarea de balene (sau balenieră), din secolul al XIX-lea, a fost identificată în adâncurile din Golful Mexic. Descoperirea a fost anunțată pe 23 martie într-o declarație făcută de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA și partenerii acesteia la expediție.

Cercetătorii de la bordul vasului NOAA Okeanos Explorer au reperat epava la data de 25 februarie la o adâncime de aproximativ 1800 de metri. Aceștia au folosit un vehicul operat de la distantă pentru a explora fundul oceanului și locul în care epava fusese anterior reperată, dar nu și cercetată – în 2011 și 2017.

Căutarea lor a beneficiat de suport suplimentar prin intermediul comunicațiilor satelit cu o echipă de pe uscat. O echipă de experți a confirmat mai apoi faptul că vasul era Industry, care s-a scufundat pe 26 mai 1836, în timp ce echipajul vâna cașaloți. Acesta a fost construit în 1815 și, vreme de 20 de ani, vasul lung de 19,5 metri a vânat cașaloți de-a lungul Golfului, Oceanului Atlantic și zonei Caraibilor, până ce o furtună a distrus-o, indică Live Science.

„Acest vas de secol XIX ne va ajuta să înțelegem mai multe despre viețile marinarilor”

Lista echipajului epavei pentru ultima sa călătorie s-a pierdut, dar registrele navei arată acum că printre echipajul esențial al acesteia se numărau și indigeni americani și urmașii liberi ai sclavilor africani. Descoperirea epavei ar putea oferi mai multe indicii despre rolul acestor categorii sociale în navigația vremii.

„Acest vas de secol XIX ne va ajuta să înțelegem mai multe despre viețile marinarilor de culoare și indigeni din America, dar și despre comunitățile acestora sau despre provocările impresionante pe care le întâlneau pe mare”, spune Don Graves, secretar adjunct pentru comerț al SUA.

Viața pe un astfel de vas ar fi avut numeroase provocări, cu ore îndelungate de muncă fizică epuizantă și alimente precare, precizează New Bedford Whaling Museum din Massachusetts, SUA. Condițiile de viață puteau fi extrem de neplăcute.

Scufundări de adâncime

Potrivit NOAA, Okeanos Explorer adună datele regiunilor subacvatice puțin explorate din adâncurile oceanelor, cartografiind și descoperind forme misterioase ale vieții marine la adâncimi cuprinse între 250 și 6000 de metri.

Expedițiile anterioare au descoperit „monștrii de noroi” în Groapa Marianelor, „unul dintre cei mai bizari calamari” pe care i-a întâlnit un explorator NOAA. Videoclipurile vehiculului de adâncime coroborat cu înregistrările existente despre vasul Industry au confirmat că acesta din urmă era un vas pentru vânătoarea de balene. Un alt aspect care i-a ajutat pe experți să identifice epava a fost faptul că existau puține indicii despre activitățile legate de balene. Atunci când vasul s-a scufundat, un alt vas similar a salvat echipamentul.

 Soarta echipajului înainte de scufundarea vasului

„Știm că echipamentele au fost salvate înainte de scufundarea vasului”, spune Scott Sorset, un arheolog marin din cadrul Biroului pentru Managementul Energiei Oceanice din SUA și membru al echipei de uscat al expediției. „Faptul că au fost găsite prea puține artefacte la bord a reprezentat un alt indiciu că era vorba despre Industry”.

Noile cercetări aduc mai multe informații și cu privire la soarta echipajului înainte de scufundarea vasului. Robin Winters, un bibliotecar de la Biblioteca Publică Westport, a descoperit un articol al The Inquirer și Mirror din 1836 în care se vorbea despre faptul că echipajul fusese salvat de un alt vas și adus în Westport.

Situația a fost una norocoasă, în special pentru marinarii de culoare de pe Industry, care ar fi putut fi condamnați conform legilor locale pentru că ajunseseră pe uscat fără nici un act de identitate.

Vă mai recomandăm și:

„Brăţările regale dacice de la Sarmizegetusa Regia”, conferinţă în cadrul Muzeul de Arheologie din Lisabona

Oceanograful Fabien Cousteau a stat 31 de zile sub apă, doborând recordul stabilit de bunicul său celebru

Oceanele care se încălzesc sunt din ce în ce mai zgomotoase

Epava navei Endurance a legendarului explorator Sir Ernest Shackleton a fost găsită

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase