Home » D:News » Vasul autonom Mayflower începe perioada de testare, înainte de traversarea Oceanului Atlantic

Vasul autonom Mayflower începe perioada de testare, înainte de traversarea Oceanului Atlantic

Vasul autonom Mayflower începe perioada de testare, înainte de traversarea Oceanului Atlantic
Sursa foto: University of Birmingham’s Human Interface Technologies Team (HIT)
Publicat: 16.09.2020

Oamenii nu sunt singurii care au trebuit să-și amâne planurile de călătorie din cauza pandemiei de coronavirus.

Un vas robot care trebuia să traverseze Oceanul Atlantic luna această a fost forțat să-și amâne voiajul până în aprilie 2021, după ce virusul SARS-CoV-2 a cauzat complicații în procesul de dezvoltare a navei.

Vasul de tip trimaran, autonom și având în 15 m lungime, a fost construit pentru a forța limitele transportului autonom, iar în același timp să colecteze date științifice. Mayflower Autonomous Research Ship (MAS) este coordonat de organizația de cercetare mariă ProMare, în timp ce IBM este principalul partener tehnologic.

Vasul are un căpitan cu inteligență artificială

Vasul alimentat solar va începe testele pe coasta de sud a Angliei, în următoarele săptămâni, și va fi dezvăluit oficial cu ocazia aniversării a 400 de ani de la lansarea la apă a navei Mayflower în 1620, la bordul căreia au călătorit pelerinii din Anglia în America de Nord pentru a începe o nouă viață pe acele meleaguri. După aceea, vasul va pleca în mai multe misiuni și voiajuri în următoarele șase luni, înainte de voiajul transatlantic din aprilie 2021.

În timpul acestui voiaj transatlantic, nava ultramodernă va reproduce ruta originală a vasului Mayflower, de la Plymouth la Provincetown din Cape Cod.

Vasul are un căpitan cu inteligență artificială (AI) care folosește vedere computerizată, software de automatizare și tehnologia Watson, cea mai importantă platformă deținută de IBM.

Inteligența artificială joacă un rol crucial pentru operațiunile vasului Mayflower

Operatorii îi comunică navei Mayflower unde trebuie să se ducă și apoi nava află pe cont propriu cum să ajungă la destinație, luând în considerare condițiile meteorologice, curenții oceanici și alte variabile. Nava Mayflower poate reacționa și la traficul de pe ocean în timp real folosind o combinație de radar, camera și Sistem Automat de Identificare (AIS), care transmite informații precum latitudine și longitudine la alte nave.

În timp ce AI nu controlează fiecare aspect al navei Mayflower, inteligența artificială joacă un rol important în operațiunile vasului, scrie CNBC.

În interiorul navei, în loc de un echipaj, spații de locuit, toalete, dormitoare și altele, au loc experimente științifice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cât costă, de fapt, cea mai performantă navă de război a Armatei Statelor Unite

Un vas misterios, naufragiat în secolul XVIII, își dezvăluie secretele

Arheologii marini au descoperit o epavă gigant a unui vas din perioada otomană

O epavă din secolul XVI ar putea fi o navă faimoasă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase