Sute de mumii și piramida unei regine necunoscute, dezgropate lângă mormântul lui Tutankhamon

22 11. 2022, 19:00

La aniversarea a 100 de ani de la dezgroparea mormântului regelui Tut, arheologii descoperă sute de morminte și mumii îngropate în Giza.

În apropiere de mormântul regelui Tut, arheologii au scos la iveală piramida unei regine egiptene antice nemaiîntâlnite până acum, o ascunzătoare de sicrie, mumii și artefacte și o serie de tuneluri interconectate. În ultimii doi ani, arheologii au lucrat la Saqqara, un sit arheologic din Giza, la aproximativ 32 de kilometri sud de Cairo.

Recent, ei au descoperit un tezaur de sicrie și mumii, care ar putea aparține unora dintre cei mai apropiați generali și consilieri ai regelui Tut în timpul domniei sale (1333 î.Hr. până la moartea sa în 1323 î.Hr.). Arheologii și-au concentrat atenția și asupra unei piramide din apropiere, care a aparținut lui Teti, primul rege al celei de-a șasea dinastii a Egiptului.

„Teti a fost venerat ca un zeu în perioada Noului Regat, așa că oamenii au vrut să fie îngropați lângă el”, a declarat Zahi Hawass, un egiptolog care lucrează la săpături și care a fost ministrul egiptean al Antichităților.

Arheologii au descoperit un tezaur de sicrie și mumii

„Cu toate acestea, majoritatea înmormântărilor cunoscute anterior în Saqqara erau fie din Vechiul Regat, fie din perioada târzie. Acum am găsit 22 de puțuri interconectate, cu adâncimi cuprinse între 9 și 18 metri, toate cu înmormântări din Regatul Nou.”

Îngropați în aceste puțuri, arheologii au găsit un „sarcofag imens din calcar”, împreună cu „300 de sicrie frumoase din perioada Noului Regat”, a declarat Hawass.

„Înmormântările din Noul Regat nu erau cunoscute ca fiind comune în zonă înainte, așa că acest lucru este cu totul unic pentru acest sit”, a spus Hawass. „Sicriele au fețe individuale, fiecare dintre ele fiind unică, făcând distincția între bărbați și femei, și sunt decorate cu scene din Cartea Morților – un text funerar din Egiptul antic. Fiecare sicriu are, de asemenea, numele celui decedat și adesea îi prezintă pe cei Patru Fii ai lui Horus, care protejau organele celui decedat.”

Dacă descoperirea sicrielor nu a fost suficient de uimitoare, atunci când cercetătorii au ridicat capacele sicrielor au fost surprinși să găsească mumiile în stare bună, chiar și după atâtea secole.

„Rescriem istoria cu această regină necunoscută”

„Acest lucru arată că mumificarea a atins apogeul în Noul Regat”, a declarat Hawass, potrivit LiveScience. „Unele sicrie au două capace, iar cel mai uimitor sicriu de până acum are o mască a unei femei făcută complet din aur masiv.”

„În interiorul sicrielor și a puțurilor de mormânt se află, de asemenea, diverse artefacte, inclusiv jocuri precum jocul antic Senet, shabtis, figurine mici, statui ale zeului Ptah-Sokar și chiar un topor metalic găsit în mâna unui soldat al armatei.”

În plus, cercetătorii au găsit o piramidă care comemorează o regină a cărei identitate era necunoscută până acum.

„De atunci am descoperit că numele ei era Neith și că ea nu fusese cunoscută până atunci din documentele istorice”, a declarat Hawass. „Este uimitor să rescriem literalmente ceea ce știm din istorie, adăugând o nouă regină în evidențele noastre.”

O selecție de sicrie și antichități găsite la locul săpăturilor va fi expusă la Marele Muzeu Egiptean din Giza, care urmează să se deschidă anul viitor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii au descoperit un tunel antic, care ar putea duce la mormântul pierdut al Cleopatrei

Mormântul unui copil, vechi de 10.000 de ani, dezvăluie indicii despre familiile preistorice

Arheologii au descoperit locul unde a fost înmormântat Sfântul Nicolae

Cele mai vechi rămășițe umane din nordul Germaniei, găsite într-un mormânt de incinerare