Home » Istorie » Mormântul lui Tutankhamon ar putea ascunde o ușă spre locul de veci al lui Nefertiti

Mormântul lui Tutankhamon ar putea ascunde o ușă spre locul de veci al lui Nefertiti

Publicat: 27.09.2022

Descoperirea unor hieroglife în mormântul lui Tutankhamon susține teoria că regina egipteană Nefertiti stă ascunsă într-o încăpere adiacentă încăperii mortuare a fiului său vitreg, a spus un egiptolog britanic renumit.

Nicholas Reeves, fost curator al Departamentului de Antichități Egiptene din cadrul Muzeului Britanic, a precizat că, deși a rămas nedemonstrată în urma unor scanări radar neconcludente, teoria a primit din nou susținere în urma descoperirii noilor indicii.

Reeves a realizat că, de fapt, cartușele care îl înfățișează pe Tutankhamon în timp ce este înmormântat de succesorul său faraonic, Ay, au fost pictate peste cartușele cu Tutankhamon în timp ce o îngroapă pe Nefertiti, legendara regină a Egiptului și soția Regelui Akhenaton (sau Amenhotep IV).

„Altfel nu ar fi existat acea decorație în mormântul lui Tutankhamon”

„Pot arăta acum că, sub cartușele lui Ay, se află cartușele lui Tutankhamon însuși, astfel demonstrând că scena l-a arătat inițial pe Tutankhamon în timp ce își înmormânta predecesorul, Nefertiti. Altfel nu ar fi existat acea decorație în mormântul lui Tutankhamon”, a adăugat egiptologul.

Pe zidul nordic, cartușele ulterioare îl arată pe Ay în timp ce ține în mână o teslă ceremonial și desfășoară un ritual al „deschiderii gurii” mumiei, pentru a restaura cele cinci simțuri ale decedatului.

„Cartușele lui Ay dezvăluie urme clare ale unui nume mai vechi”

„La o analiză mai atentă, cartușele lui Ay dezvăluie urme clare ale unui nume mai vechi, cel al lui Tutankhamon. În versiunea originală, această scenă l-a arătat pe Tutankhamon în timp ce efectua un ritual funerar pentru proprietarul original al mormântului, predecesorul său imediat… Nefertiti”, a adăugat Reeves, citat de The Guardian.

Descoperit în urmă cu un secol de Howard Carter, mormântul lui Tutankhamon era plin cu diferite comori uimitoare de care regele ar fi avut nevoie în viața de apoi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mormântul lui Tutankhamon, descoperit și jefuit. Ce ar fi furat arheologul care l-a găsit?

Pumnalul „de pe altă lume” al regelui Tutankhamon, un dar primit de departe

Tatăl faraonului Tutankhamon, dezvăluit printr-o reconstrucție uimitoare a feței

Primele imagini ale restaurării sarcofagului aurit al lui Tutankhamon, date publicităţii – VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase