Home » Istorie » Mormântul unui copil, vechi de 10.000 de ani, dezvăluie indicii despre familiile preistorice

Mormântul unui copil, vechi de 10.000 de ani, dezvăluie indicii despre familiile preistorice

Mormântul unui copil, vechi de 10.000 de ani, dezvăluie indicii despre familiile preistorice
Credit: University of Colorado Denver/EurekAlert
Publicat: 25.10.2022

Arheologii susțin că au găsit dovezi ale utilizării unui așa-zis port-bebe în urmă cu 10.000 de ani în situl Arma Veirana din Liguria, Italia.

Cercetarea, condusă de Claudine Gravel-Miguel, de la Arizona State University, îl include și pe Jamie Hodgkins, de la University of Colorado Denver, profesor asociat de antropologie și co-investigator principal în cadrul săpăturilor de la Arma Veirana. Studiul lor a fost publicat în Journal of Archaeological Method and Theory

Deoarece materialul folosit pentru fabricarea primelor port-bebe nu se păstrează bine în arhivele arheologice și deoarece înmormântările preistorice de bebeluși sunt foarte rare, dovezile privind port-bebe preistorice sunt extrem de rare. Situl – care include cea mai veche înmormântare documentată a unui copil de sex feminin din Europa, un bebeluș de 40-50 de zile, poreclit Neve – le are pe amândouă.

Cercetătorii au folosit metode analitice inovatoare pentru a extrage informații greu de obținut despre mărgelele perforate din scoică găsite în sit.

Ce a dezvăluit mormântul unui copil?

Studiul a folosit un model 3D, combinat cu observații microscopice și analize prin scanare microCT ale mărgelelor, pentru a documenta în detaliu modul în care a avut loc înmormântarea și modul în care mărgelele au fost probabil folosite de Neve și de comunitatea sa în viață și în moarte.

Rezultatele acestei cercetări arată că mărgelele au fost probabil cusute pe o bucată de piele sau de pânză care a fost folosită pentru a o înveli pe Neve pentru înmormântare.

Această decorație conținea peste 70 de mărgele mici de scoică perforate și patru pandantive mari de scoică perforate, cum nu au mai fost găsite în altă parte.

Cele mai multe dintre mărgele poartă semne grele de utilizare care nu ar fi putut fi produse în timpul scurtei vieți a lui Neve, demonstrând că i-au fost transmise ca moștenire, scrie EurekAlert.

„Descoperirea ne oferă o privire unică în trecut”

„Având în vedere efortul depus pentru a crea și reutiliza aceste ornamente de-a lungul timpului, este interesant faptul că, de fapt, comunitatea a decis să se despartă de aceste mărgele la înmormântarea unei persoane atât de tinere”, a declarat Gravel-Miguel.

Bazându-se pe observațiile etnografice privind modul în care sunt împodobite și folosite port-bebe în unele societăți moderne de vânători-culegători, această cercetare sugerează că este posibil ca comunitatea lui Neve să fi decorat port-bebe-ul cu mărgele pentru a o proteja împotriva răului.

Cu toate acestea, este posibil ca moartea să fi fost un semnal că acele mărgele au eșuat și că ar fi fost mai bine să îngroape purtătorul decât să îl refolosească.

„Înmormântările de bebeluși sunt extrem de rare”, a spus Hodgkins. ,,Faptul că am putut să ne uităm la uzura utilizării și la poziționarea ornamentelor din jurul copilului pentru a determina că aceste mărgele au fost transmise mai departe, iar copilul a fost înfășurat într-un mod care se potrivește cu forma unui port-bebe este cu adevărat o privire unică în trecut, oferindu-ne o legătură cu acest eveniment tragic care s-a întâmplat cu atât de mult timp în urmă”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii au descoperit locul unde a fost înmormântat Sfântul Nicolae

Cele mai vechi rămășițe umane din nordul Germaniei, găsite într-un mormânt de incinerare

Mormântul lui Tutankhamon ar putea ascunde o ușă spre locul de veci al lui Nefertiti

O înmormântare în masă din perioada medievală dezvăluie originea unui „blocaj genetic” al evreilor așkenazi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase