2.000 de capete de berbec mumificate, descoperite la templul lui Ramses al II-lea

28 03. 2023, 19:00

Nu există o modalitate mai bună de a-ți arăta respectul față de un conducător decedat de mult decât mumificarea capului unui animal, iar egiptenii antici erau stăpânii acestei forme ciudate de reverență. O dovadă suplimentară a acestei tradiții remarcabile a fost descoperită recent la templul regelui Ramses al II-lea, unde arheologii au anunțat descoperirea a peste 2.000 de capete de berbec mumificate.

Condusă de cercetători de la Universitatea din York (Regatul Unit), excavația a scos la iveală și câini mumificați, capre, oi, vaci, căprioare și manguste.

Anunțând descoperirea, Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților a explicat că capetele de berbec au fost probabil folosite ca ofrande votive și au fost asociate cu „o venerare fără precedent a berbecilor” în perioada ptolemaică.

Cine a fost Ramses al II-lea?

Ramses al II-lea a fost al treilea conducător al dinastiei a XIX-a a Egiptului Antic și a trăit între 1303 și 1213 î.Hr. Cunoscut și sub numele de Ramses cel Mare, el este considerat la scară largă ca fiind unul dintre cei mai influenți faraoni ai Noului Regat al Egiptului Antic, când imperiul era cel mai puternic.

Epoca ptolemaică a cuprins cea de-a 33-a și ultima dinastie și a durat între 305 și 30 î.Hr. Faptul că astfel de ofrande i-au fost făcute lui Ramses al II-lea la mai bine de un mileniu după moartea sa oferă o indicație despre cât de mult era admirat acesta în Egiptul Antic, notează IFL Science.

Peste 2.000 de capete de berbec mumificate i-au fost aduse drept ofrande faraonului la un mileniu după moartea sa

Situat în Abydos, unul dintre cele mai vechi orașe din Egipt, templul a fost descoperit inițial cu mai bine de 150 de ani în urmă, dar nu a fost niciodată explorat pe deplin. Pe lângă cele 2.000 de capete de berbec mumificate, cercetătorii excavat cu succes și o parte din peretele de nord al templului.

Potrivit Ministerului, aceste săpături îi vor ajuta pe egiptologi să obțină o imagine mai precisă a designului structurii și să conteste anumite presupuneri care au fost susținute de când templul a fost descris pentru prima dată.

Artefacte ce vor duce la noi teorii

La fața locului a fost găsită și o „cladire imensă” separată, datând din dinastia a șasea. Din 2345 până în 2181 î.Hr., dinastia a șasea a căzut sub Vechiul Regat și a precedat ascensiunea lui Ramses al II-lea cu aproximativ 1.000 de ani. În cadrul acestei structuri, echipa a găsit rămășițe de haine antice, pantofi de piele, fragmente de statui și papirusuri și chiar părți de copaci.

Ministerul Turismului și Antichităților spune că aceste artefacte ar putea ajuta la generarea de noi teorii „despre activitățile și arhitectura Vechiului Regat din Abydos”.

Vă recomandăm să citiți și:

Băutura străveche care dă putere Indoneziei

Depozitele de cupru au dezvăluit unul dintre cele mai importante centre comerciale din Epoca Bronzului

Ce a fost Drumul Mătăsii și de ce a fost atât de important?

Picturi rupestre descoperite în Africa de Sud par să înfățișeze unicorni