Home » Istorie » Depozitele de cupru au dezvăluit unul dintre cele mai importante centre comerciale din Epoca Bronzului

Depozitele de cupru au dezvăluit unul dintre cele mai importante centre comerciale din Epoca Bronzului

Publicat: 19.03.2023
Depozitele de cupru au dezvăluit unul dintre cele mai importante centre comerciale din Epoca Bronzului
Sursa foto: Peter M. Fischer/Journal of Archaeological Science: Reports, 2023

O serie de săpături conduse de Universitatea Gothenburg, Suedia, au arătat că râvnitul cupru a transformat satul cipriot Hala Sultan Tekke într-unul dintre cele mai importante centre comerciale din Epoca târzie a Bronzului. 

Studiul cercetătorilor, publicat în Journal of Archaeological Science: Reports a confirmat importanța orașului din Epoca Bronzului în prima perioadă de comerț internațional din Mediterană.

„Am găsit cantități uriașe de ceramică de import în Hala Sultan Tekke, dar și bunuri de lux din aur, argint, fildeș și pietre semiprețioase, care arată că producția de cupru a orașului era o marfă comercială la mare căutare”, a spus Peter Fischer, profesor emerit la Departamentul de Studii Istorice al Universității Gothenburg, potrivit Phys.org.

Un oraș mare din Cipru

Expediția suedeză din Cipru este un proiect de cercetare care a început în 1927 pentru a cartografia istoria arheologică a insulei.

„Investigațiile și săpăturile noastre au arătat că Hala Sultan Tekke era mai mare decât se credea până acum, acoperind o suprafață de aproximativ 20-50 de hectare, ceea ce reprezintă un oraș mare după standardele acelei perioade. De obicei, așezările din această perioadă și din această zonă acopereau doar câteva hectare”, a spus Fischer.

Cel mai mare producător de cupru

În timpul Epocii de Bronz, Cipru era cel mai mare producător de cupru din jurul Mediteranei. Acest metal aliat cu staniu a stat la baza fabricării bronzului, care a fost apoi folosit pentru turnarea uneltelor, a armelor și a bijuteriilor, înainte ca fierul să înceapă să fie folosit.

„Rămășițele orașului au arătat o producție extinsă de cupru sub formă de cuptoare de topire, matrițe și turnare și zgură. Minereul din care se extrăgea cuprul era adus în oraș din minele din munții Troodos din apropiere. Atelierele produceau multă funingine și erau plasate în nordul orașului, astfel încât vânturile preponderent din sud să sufle funinginea și mirosul neplăcut din oraș. Astăzi, acest tip de producție ar fi imposibil, deoarece procesul de producție generează deșeuri precum arsenic, plumb și cadmiu, dar la acea vreme oamenii nu știau cât de periculos era acest proces”, a spus Peter Fischer.

Poziția centrală a Ciprului în estul Mediteranei și un port bine protejat au creat condiții extrem de favorabile pentru un comerț intens în Hala Sultan Tekke. Au fost descoperite cantități mari de bunuri importate sub formă de ceramică, bijuterii și alte bunuri de lux din regiunile învecinate, cum ar fi Grecia de astăzi, Turcia, Orientul Mijlociu și Egiptul, precum și importuri pe distanțe mai mari din Sardinia, regiunea Mării Baltice, Afganistan și India.

Invadarea Mediteranei de către „popoarele mării”

Aceste descoperiri arată că orașul a fost unul dintre cele mai mari centre comerciale în perioada 1500 și 1150 î.Hr. și a avut o mare importanță în perioada inițială a comerțului internațional în zonă.

„[…] Nicio ceramică nu are aceeași răspândire precum ceramica cipriotă din această perioadă. Găsind ceramică fabricată la nivel local, pe care o putem data în același strat cu alte ceramici importate, care înainte erau greu de datat, le putem sincroniza și îi pute, ajuta pe colegi să își dateze descoperirile”, a spus Peter Fischer.

Numele orașului din Epoca Bronzului provine de la expediția care a numit inițial situl după moscheea Hala Sultan Tekke, care se află acum în apropiere de locul de excavare. Comerțul a înflorit în oraș timp de aproape 500 de ani, dar la fel ca alte câteva civilizații sofisticate din Epoca Bronzului din jurul Mediteranei. Hala Sultan Tekke s-a prăbușit imediat după 1200 î.Hr. Ipoteza predominantă a fost că „popoarele mării” au invadat estul Mediteranei în această perioadă, distrugând orașele și punând capăt civilizațiilor din Epoca Bronzului.

Vă mai recomandăm și: 

Un copil din Epoca de Piatră, îngropat cu pene de pasăre, fibre de plante și blănuri

Un alpinist, recompensat după ce a găsit pietre prețioase pe Mont Blanc

Oamenii antici ar fi navigat pe Mediterană în urmă cu 450.000 de ani

Bijuterii din aur din vremea lui Nefertiti, găsite în morminte din Cipru

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase