Home » Istorie » O legendă urbană despre un submarin al Marinei Regale Britanice ar putea fi adevărată

O legendă urbană despre un submarin al Marinei Regale Britanice ar putea fi adevărată

O legendă urbană despre un submarin al Marinei Regale Britanice ar putea fi adevărată
HMS E52 în port, alături de alte submarine ale Marinei Regale, în Pirmul Război Mondial. Foto: Marina Regală Britanică
Publicat: 19.07.2023

O legendă urbană veche susține că un submarin al Marinei Regale Britanice s-ar putea afla în adâncurile Coronation Park din Dartmouth, Anglia.

Locuitorii micului oraș britanic au vehiculat zvonul timp de zeci de ani și, acum, se pare că afirmațiile ar putea fi adevărate, potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea Winchester.

Coronation Park se află deasupra a ceea ce a fost o groapă de gunoi de-a lungul coastei britanice și a fost deschis pentru prima dată pentru public în 1937. Prin utilizarea radarului de penetrare a solului (GPR), echipa de la Universitatea din Winchester a reușit să scaneze zona pentru a vedea dacă există într-adevăr un submarin al Marinei Regale Britanice îngropat sub parc.

Un submarin al Marinei Regale Britanice, îngropat sub un parc

Ceea ce au găsit a fost „conturul vag a ceea ce se crede a fi HMS E52”. Mai mult, oamenii de știință au descoperit și dovezi ale unui distrugător german, despre care se crede că este SMS S24, care le-a fost dat britanicilor după Primul Război Mondial.

„’Submarinul de sub parc’ este o legendă locală și ar putea constitui o atracție turistică minunată dacă am putea identifica locația lui exactă. Știm că acolo era un distrugător, dar toată lumea a presupus că a fost mutat. Poate că a rămas blocat în noroi și l-au lăsat acolo”, a spus dr. Simon Roffey, de la Universitatea din Winchester, într-un comunicat de presă al Marinei Regale.

HMS E52 a fost un submarin de clasa E folosit de Marina Regală în timpul Primului Război Mondial. Cea mai faimoasă acțiune a sa a fost scufundarea submarinului german UC-63 lângă Goodwin Sands, în noiembrie 1917. Nava inamică scufundase 36 de nave Aliate, ceea ce înseamnă că scufundarea ei a fost o victorie pentru britanici. Doar un membru al echipajului german a supraviețuit, potrivit War History Online.

Cum a ajuns submarinul în pământ?

În ianuarie 1921, E52 a fost vândut ca fier vechi către Brixham Marine & Engineering Company. Submarinul a fost dus la râul Dart, unde, împreună cu alte nave, se presupune că a fost folosit pentru a consolida malul râului și a crea Coronation Park.

SMS S24 a fost un distrugător de clasă V1 care a fost folosit de Marina Imperială Germană în 1913. A servit ca parte a flotei germane de mare liberă în timpul Primului Război Mondial, cea mai notabilă acțiune fiind Bătălia din Iutlanda. Luptele au dus la moartea a peste 8.000 de militari Aliați și germani, precum și la pierderea mai multor nave.

Ca parte a Tratatului de la Versailles, S24 le-a fost dat britanicilor, care l-au vândut ca fier vechi în 1920.

O legendă urbană, aproape de a fi confirmată

De zeci de ani, localnicii au vorbit despre un submarin al Marinei Regale Britanice îngropat în Coronation Park, dar abia de curând i s-a aflat identitatea, datorită locotenentului Tom Kemp. Acest lucru i-a făcut pe cei de la Universitatea din Winchester, Roffer și Dr. David Ashy, care gestionează Laboratorul de sol al școlii, să încerce să localizeze submersibilul.

Împreună cu Kemp, care predă navigație la Britannia Royal Naval College, cei doi s-au putut concentra asupra unui anumit colț al parcului de 20.000 de metri pătrați unde probabil a fost îngropat HMS E52: secțiunea de nord-est. Scanările lor au fost comparate cu o fotografie aeriană a orașului Dartmouth făcută în anii 1920, care arată două nave așezate pe terenul mlăștinos.

„A fost hobby-ul meu pentru cea mai mare parte a anului trecut”, a spus Kemp în comunicatul de presă.

„Confirmarea locului de odihnă al unuia dintre submarinele Majestății Sale, și unul cu un destul de mare succes, ne-ar putea reaminti și reitera că moștenirea noastră navală este peste tot în jurul nostru și poate fi adesea recuperată din obscuritate. Timpul și energia noastră cu greu ar putea fi cheltuite mai bine”, a continuat Kemp.

Echipa caută în prezent aprobări pentru a faci mici gropi prin care pot sonda terenul pentru a identifica o piesă de echipament sau de metal care este unică la HMS E52.

Vă recomandăm să citiți și:

Motivul pentru care Marie Curie a fost îngropată într-un sicriu căptușit cu plumb

Un operator amator de radio a auzit semnalul SOS de pe Titanic, însă nimeni nu l-a crezut

Un joc politic și militar periculos: Generalul Averescu refuză să îndeplinească ordinele superiorilor

Puterile Centrale, șah la regele Ferdinand și regina Maria

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase