Misterul ciocanului modern înțepenit în roca străveche a fost elucidat

12 08. 2023, 15:00

În timp ce Emma Zadie Hahn și soțul ei, Max Edmond, se plimbau într-un orășel din Texas, ei au făcut o descoperire neobișnuită – o bucată de lemn încastrată în ceea ce părea a fi o rocă străveche.

Zece ani mai târziu, fiul acestui cuplu a fost mai curios decât părinții și a mers mai departe: el a zdrobit roca pentru a afla ce este înăuntru. Bucata de lemn de la suprafață s-a dovedit a fi un ciocan.

Totuși, semnele de întrebare au apărut abia după ce toți au conștientizat că acel ciocan este unul modern.

Ciocanul modern din piatră a pus pe jar experții din SUA

Povestea a atras multă atenție, inclusiv a creaționistului Carl Baugh, care pretindea că roca din jurul ciocanului datează din perioada Cretacică.

Dacă spusele lui se confirmau, ar fi însemnat ca cel care a pierdut ciocanul cu design de secolul XIX să fi încercat să fugă de un triceratops (dinozaur erbivor care a trăit în urmă cu 65 de milioane de ani). Teoria lui era, evident, eronată, potrivit IFLScience.

Explicația este, din păcate pentru publicul curios, mult mai simplă

Roca este reală și poate impresiona pe cineva nefamiliarizat cu procesele geologice. Cum se poate ca un artefact modern să fie blocat în roca din perioada Ordoviciană (a doua perioadă a Paleozoicului, încheiată acum peste 400 milioane de ani, n.r.)? Răspunsul este acela că nici roca însăși nu este Ordoviciană. Mineralele, în lichid, se pot întări în jurul unui obiect străin strecurat printr-o crăpătură sau pur și simplu abandonat pe o suprafață. Acest lucru se petrece dacă roca principală (în acest caz, cea din Ordovician) este solubilă din punct de vedere chimic”, a explicat Glen Kuban, într-o lucrare din 1997, cu privire la acest ciocan.

Chiar dacă este vorba despre o descoperire neobișnuită, formațiunea din piatră nu este deloc atât de veche precum pare. Cel mai probabil, un miner a rătăcit ciocanul acum câteva sute de ani (sau mai devreme), iar roca s-a dezvoltat în jurul lui.

Vă recomandăm să citiți și:

ADN-ul antic dezvăluie comunitatea diversă din Machu Picchu

Mormântul antic sculptat în stâncă ce a ajuns să fie dat uitării

Un cimitir roman antic cu 125 de morminte, descoperit întâmplător în Fâșia Gaza

Carol al II-lea și-a pus frații să îi facă un jurământ, la catafalcul Reginei Maria