Home » Istorie » Un cimitir roman antic cu 125 de morminte, descoperit întâmplător în Fâșia Gaza

Un cimitir roman antic cu 125 de morminte, descoperit întâmplător în Fâșia Gaza

Publicat: 30.07.2023

Arheologii din Gaza au dezgropat cel puțin 125 de morminte, multe cu schelete înăuntru, și două sarcofage de plumb dintr-un cimitir roman antic descoperit întâmplător anul trecut. Cimitirul este vechi de 2.000 de ani.

Fâșia îngustă de coastă are o istorie bogată drept centru comercial, care datează de la vechii egipteni, prin cruciade; dar conflictele și sărăcirea teritoriului palestinian aflat sub blocada israeliană, unde locuiesc aproximativ 2 milioane de oameni, au împiedicat eforturile de a găsi și proteja comorile arheologice.

Muncitorii palestinieni au săpat în vechiul loc de înmormântare din Gaza cu sprijinul organizațiilor franceze de când acesta a fost descoperit anul trecut de echipele de construcții care se pregătesc pentru un proiect de locuințe finanțat de egipteni.

Un cimitir roman antic descoperit întâmplător

Potrivit lui Jamal Abdu Raida, director general pentru antichități în cadrul Ministerului Turismului și Antichităților, cel puțin 125 de morminte au fost găsite până acum în locul care se întinde pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați. Raida, care a descris descoperirile drept „fără precedent”, a declarat că se crede că acest cimitir roman antic descoperit întâmplător include rămășițele unor oficiali romani de nivel înalt.

Un expert de la Școala Franceză de Cercetări Biblice și Arheologice (Israel), Fadel Al-A’utul, a declarat că unul dintre sarcofage era decorat cu imagini cu struguri, iar celălalt cu delfini. Echipa curăță scheletele și încearcă să pună la un loc bucăți de borcane de lut pe care le-au găsit, potrivit The Washington Post.

„Este prima dată când descoperim în Palestina un cimitir care are 125 de morminte și este prima dată când descoperim două sarcofage din plumb în Gaza”, a spus Al-A’utul într-un interviu.

„Avem nevoie de fonduri pentru a conserva acest sit arheologic astfel încât istoria să nu fie pierdută”, a adăugat el. El a spus că protejarea sitului o „să dovedească lumii întregi existența culturii și a patrimoniului palestinian”.

Unul dintre sarcofage este foarte bine conservat

Lucrările la situl arheologic vor continua timp de câteva luni și „se dovedesc deja a fi promițătoare”, potrivit Școlii Franceze de Cercetări Biblice și Arheologice.

Autoritățile din Fâșia Gaza, care este controlată de grupul militant Hamas, au declarat în ultimele zile că descoperirea unui sarcofag rar turnat în plumb a fost a doua de acest gen în timpul săpăturii și că ministerul va examina cea mai recentă descoperire.

Premiere Urgence, un grup de ajutor francez care ajută la supravegherea lucrărilor de la fața locului, a declarat anterior că primul sarcofag a rămas sigilat „într-o stare excepțională de conservare” și va oferi o perspectivă asupra metodelor de înmormântare și a ritualurilor funerare din epoca romană.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință descoperă „lumea pierdută” a primilor strămoși ai omenirii

Un oraș mayaș pierdut a fost redescoperit în jungla mexicană

Citat al poetului antic Virgiliu, găsit pe un vas roman din Spania

O nouă descoperire uimitoare la Sarmizegetusa Regia: Ce au găsit arheologii UBB?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase