Home » Istorie » Carol al II-lea și-a pus frații să îi facă un jurământ, la catafalcul Reginei Maria

Carol al II-lea și-a pus frații să îi facă un jurământ, la catafalcul Reginei Maria

Carol al II-lea și-a pus frații să îi facă un jurământ, la catafalcul Reginei Maria
Ileana, Principesă a României, în ziua nunții cu Arhiducele Anton de Austria. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29.07.2023

La doar două zile după moartea Reginei Maria, regele Carol al II-lea i-a pus pe fratele său Nicolae și pe sora sa Ileana să îi „făgăduiască” că îl vor recunoaște drept „șeful de necontestat” al familiei. Întreaga scenă se petrecea chiar lângă catafalcul Reginei Maria.

Pe 18 iulie 1938 înceta din viață Regina Maria. În epocă au fost bine cunoscute relațiile tensionate dintre Carol al II-lea și Regina Maria. Dar tot tensionate au fost și relațiile dintre Carol al II-lea și fratele său Nicolae.

La fel au stat lucrurile și între Carol al II-lea și sora sa Ileana. Doar cu Elisabeta, cealaltă soră, Carol al II-lea s-a înțeles destul de bine.

Carol al II-lea, despre testamentul Reginei Maria: Destul de neechitabil

La câteva ore după ce mama sa a încetat din viață, Carol al II-lea, extrem de curios, a eludat procedura legală de deschidere a testamentului Reginei Maria. Sub pretextul că trebuia să consulte documentul dacă sunt dispoziții speciale legate de înmormântare, Carol al II-lea a deschis testamentul Reginei Maria fără a-și mai aștepta frații.

„Testamentul îl deschid și-l parcurg, spre a vedea dacă nu sunt dispozițiuni speciale referitoare la înmormântare. Găsesc dispozițiunea ca ea să fie înmormântată la Curtea de Argeș, iar inima la Balcic, în ‘Stella Maris’. Răsfoind, aşa în treacăt, testamentul, văd că eu primesc Balcicul şi Ileana Branul, fetele bijuterii, iar Nicky numai bani; destul de neechitabil”, nota Carol al II-lea în jurnalul său.

O zi mai târziu, pe 19 iulie 1938, Carol al II-lea făcea următoarea însemnare în jurnalul său:

„Vorbind cu Duduia (Elena Lupescu, n.a.) şi Elisabeta, mi s-au înfățișat în faţa minții coincidențe aşa de curioase. Singurii copii care am vegheat-o până în ultima clipă am fost tocmai noi doi, de care era mai puţin legată. Pe masă, lângă patul ei, o singură fotografie, aceea a lui Mihăiţă cu mine”.

Din însemnările lui Carol II-lea reiese că acesta a fost și în zilele următoare preocupat de testamentul lăsat de Regina Maria. Iată ce nota pe 20 iulie 1938:

„Cu Elisabeta am mai stat de vorbă asupra grijilor noastre pentru zilele ce vor veni şi, mai ales, asupra împărţirii lucrurilor. Grija noastră cea mai mare este Ileana, fiind aceea care a fost mai iubită de mama și cea mai părtinită, prin câte am putut vedea, în testament, să nu ridice pretențiuni exagerate şi să nu facă greutăți fără rost, care să tulbure seninătatea acestor clipe triste.

Am hotărât ca deschiderea testamentului să nu se facă decât după înmormântare. Toate lucrurile răzlețe ce se vor găsi, hârtii, scrisori etc., să fie puse pachet şi sigilate de noi”.

Carol al II-lea: „Am rămas eu centrul familiei şi deci împrejurul meu trebuiesc să roiască astăzi”

În după-amiaza zilei de 20 iulie, după un lung drum, au sosit la Castelul Peleş, unde era sicriul Reginei Maria, principesa Ileana cu soțul său arhiducele Anton de Austria. „Pentru Ileana incontestabil că este o foarte mare pierdere, căci, în toate toanele ei, singură Mama o susținea”, nota Carol al II-lea. Tot în acea după-amiază a sosit în România, la Castelul Peleș, și celălalt fiu al Reginei Maria, Nicolae.

În acea seară, la catafalcul reginei Maria, avea să se petreacă o scenă ireală, care  expunea din nou orgoliul nemăsurat al lui Carol al II-lea. Regele avea să o noteze în jurnalul său:

„După slujbă, am evacuat toată lumea din hall; Nicky (Nicolae, n.a.) şi cu Ileana s-au dus să îngenuncheze în faţa catafalcului; m-am dus şi eu cu ei. Le-am vorbit, spunându-le că eu, cu dispariția Mamei, am rămas eu centrul familiei și, deci, împrejurul meu trebuiesc să roiască astăzi. Că, din nenorocire, nu sunt numai frate, dar şi rege al acestei ţări şi deci sunt silit să iau adesea măsuri care nu sunt plăcute.

Cer totuşi să-mi făgăduiască, acum, în fața acestui catafalc, că vom fi frați buni și vom rămâne eterni și uniți prieteni, știind că eu sunt șeful necontestat. Nicky a răspuns fără șovăială, pe urmă și Ileana”.

„Prințul Nicolae e însemnat ‘al doilea fiu al Reginei’ şi nimic mai mult! Nu putea lipsi nota caraghioasă!”

Gestul lui Carol II-lea de a le solicita fraților să îi jure supunere era de o ipocrizie supremă, deoarece el i-a înlăturat atât din familie, cât și din țară, pe principesa Ileana, în 1931, și pe principele Nicolae, în 1937.

Pe parcursul înmormântării reginei Maria, Carol al II-lea a continuat să își umilească fratele. „Mai am de însemnat că, din cauza situaţiei particulare în care s-a pus Nicky, am fost obligat ca să nu-l jignesc prea mult, punându-i numele de Brana pe lista oficială a cortegiului, să-l însemnez ca al doilea fiu al Reginei Maria”, nota Carol al II-lea.

Fin cunoscător al intrigilor din cadrul Familie Regale, Constantin Argetoianu descria sarcastic acest moment: „Prințul Nicolae e însemnat: ‘al doilea fiu al Reginei’ şi nimic mai mult! Nu putea lipsi nota caraghioasă!. (…) Din Familia Regală a fost exclus, dar poate fi exclus şi din familia naturală? Mumă-sa tot mumă-sa a rămas, că o fi Nicolae al României ori Nicoale al Dolettinei”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

85 de ani de la moartea Reginei Maria, icoana luminoasă pentru un întreg popor

Cum a fost înmormântată Regina Maria? Momentul emoționant al „învelirii inimii în drapelul englezesc și românesc”

Regina Maria și scandalul de la Coțofenești. „În vremuri de război, legile morale sunt răsturnate”

Carol al II-lea și amenințarea sovietică

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase