Home » Lumea digitală » A venit vremea laptopului ieftin!

A venit vremea laptopului ieftin!

Publicat: 15.11.2007
Peste 3 luni se implinesc exact 3 ani de cand s-a auzit pentru prima oara de proiectul OLPC. Pentru cei care nu stiu, OLPC este acronimul de la One Laptop Per Child, al carui scop anuntat chiar de la inceput este acela de a dezvolta un laptop accesibil copiilor saraci. O idee mareata si simpla in teorie, care s-a lovit de-a lungul timpului de diverse piedici de la cresterea preturilor de achizitie, la opozitia Guvernelor.

OLPC nu este singurul laptop ieftin. Compania taiwaneza Asus a sesizat si ea oportunitatea si a lansat deja propriul laptop ieftin: Asus Eee. Acesta, desi este ceva mai scump (versiunea lansata luna aceasta costa 400 de dolari, dublu fata de OLPC), ofera caracteristici superioare.

Aceste laptopuri au ca target copiii.

Designul, elementele de constructie, interfata grafica, toate acestea sunt special realizate pentru a atrage copii si a face calculatorul cat mai usor de folosit. Totusi, laptopurile ieftine ar putea depasi granita copilariei si ar putea fi folosite in aceeasi masura si de adulti. Aceleasi laptopuri pot fi vizate si de oameni cu venituri medii, nu trebuie sa fie numai apanajul celor saraci.

Laptopuri ca OLPC si Eee ar putea intra sfera de larg consum cu o conditie: sa nu fie comparate cu laptopurile scumpe, ci sa fie privite ca un dispozitiv situat undeva intre un PDA Phone / smartphone si un laptop performant. Daca privesti asa lucrurile, un astfel de laptop ieftin devine mai mult decat atragator ca raport pret/performanta.

In loc sa-ti cumperi un PDAPhone (cu ecran de 2 sau 3 inch, in cele mai bune cazuri, si o tastatura QWERTY minuscula) care poate costa intre 10 si 20 de milioane sau chiar mai mult, cu mai putin de 10 milioane ti-ai putea cumpara Eee PC 701, modelul deja lansat care are: Celeron la 900 MHz, 512 MB RAM, ecran de 7 inch, tastatura de laptop, Ethernet si Wi-Fi. Este evident o alegere mult mai buna. Tinand cont ca au inceput sa se faca simtite si la noi hotspot-urile Wi-Fi, nu iti va fi foarte greu sa te conectezi la Internet daca iesi cu laptopul tau ieftin (in sensul bun al cuvantului) intr-un restaurant sau un parc in care exista un astfel de hotspot.

In mod normal, OLPC si Eee ar trebui fie doar inceputul erei laptopurilor ieftine. Si ceilalti producatori ar trebui sa sesizeze oportunitatea unui segmentului de laptopuri accesibile si sa vina cu propriile modele. Producatorul nu ar avea decat de castigat deoarece, cu siguranta volumul vanzarilor si al profitului ar fi mai mare din laptopurile ieftine. Si, in plus, acestea nu vor fi direct concurente cu laptopurile actuale, vor exista mereu clienti pentru modelele performante.

Cum concurenta este cel mai bun prieten al cumparatorului, nu ne ramane decat sa speram ca vor aparea mai multe laptopuri ieftine si chiar mai accesibile.


  

Daca ti-a placut acest articol, mai poti citi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase