Prima pagină Lumea digitala

Wikipedia dă în judecată NSA şi Departamentul Justiţiei pentru supravegherea site-ului

Valentin Vidu 03.11.2015 | ● Vizualizări: 1316

Fundaţia nonprofit din spatele enciclopediei Wikipedia dă în judecată Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi Departamentul Justiţiei pentru supravegherea în masă a traficului pe Internet a site-ului, relatează DPA.

"Supravegherea erodează promisiunea iniţială a unui Internet ca spaţiu deschis pentru colaborare şi experimentare şi ca un loc eliberat de frică", a declarat marţi Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, citat într-un comunicat.

Wikimedia Foundation acuză NSA şi Guvernul american de colectarea în masă a datelor online între reţele din Statele Unite, pe care o încălcare a drepturilor constituţionale la viaţă privată şi libertate de exprimare.

Procesul vizează un amendament din 2008 al legii spionajului (Foreign Intelligence Surveillance Act) care permite colectarea "incindentală" a comunicaţiilor cetăţenilor americani, dacă are loc atunci când sunt vizate comunicaţii ale unor străini despre care se crede că trăiesc în afara graniţelor americane.

NSA are interdicţia să vizeze în mod deliberat comunicaţiile americanilor fără un mandat în acest sens.

Amploarea programele de supraveghere NSA a fost dezvăluită în 2013 de către Edward Snowden. Apărătorii acestora susţin că programele sunt necesare în depistarea unor potenţiali terorişti.

Avocaţi de la Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) au depus plângerea din partea Wikimedia Foundation. Printre pările din proces se mai află Human Rights Watch (HRW), Amnesty International (AI) şi Asociaţia naţională americană a avocaţilor pentru cauze penale.

Sursă: Mediafax

Tag-uri: nasa | wikipedia | justitie