Home » Lumea digitală » Zece ponturi Google pentru siguranţă online

Zece ponturi Google pentru siguranţă online

Zece ponturi Google pentru siguranţă online
Publicat: 09.02.2016
Google, proprietarul celui mai important motor de căutare din lume, le oferă internauţilor zece ponturi pentru siguranţă online, pentru a marca Safer Internet Day, care este sărbătorită marţi, la nivel internaţional.

„Google introduce elemente de securitate în tot ceea ce face. Vrem ca toată lumea să poată utiliza internetul gratuit, să ştie că date sale sunt protejate şi să se simtă în siguranţă”, spune Google.

Potrivit Google, în toate produsele companiei, au fost introduse elemente care permit detectarea activităţilor suspecte şi blocarea activităţilor de phishing.

Însă, pe internet, 45% dintre aceste activităţi de phising încă se finalizează cu o reuşită, spune Google, precizând că foloseşte cea mai avansată tehnologie pentru a-i proteja pe utilizatori în mediul online de orice ameninţări la adresa securităţii, care ar putea apărea în produsele Google şi nu numai. Însă există şi o serie de mici paşi pe care internauţii îi pot urma pentru a-şi asigura o mai bună securitate online, precizează Google.

Principalele ponturi pentru siguranţa online, oferite de specialiştii Google:

1. Creează-ţi o parolă pe care hackerii nu o pot ghici. Parolele sunt prima linie de apărare împotriva hackerilor, aşa că ar trebui să alegi o parolă ceva mai complicată decât „parola”. Este vital să alegi parole complexe, diferite pentru fiecare dintre conturile importante şi este recomandabil să le actualizezi regulat. Cu cât parola este mai lungă, cu atât va fi mai greu de ghicit. Numelerele, simbolurile şi combinaţiile de litere mari/mici fac parola mult mai greu de ghicit sau de spart. Pentru parolă, nu folosi „123456” sau „parola” şi nici informaţii care sunt cunoscute multora, cum ar fi numărul de telefon.

2. Dublează-ţi siguranţa cu un sistem de verificare în două etape. Cu sistemul de verificare în două etape, te vei conecta cu ceva cunoscut (parola) şi ceva primit (un cod care îţi va fi trimis pe telefon). Dacă porneşti verificarea în două etape, Google îţi va trimite un cod pe telefonul mobil ori de câte ori cineva încearcă să îţi intre în cont de pe un terminal necunoscut. Pentru a afla mai multe despre verificarea în două etape, vizitează https://goo.gl/u2Duc8.

3. Găseşte-ţi dispozitivul pierdut. Dacă ai pierdut un dispozitiv, poţi utiliza Android Device Manager pentru a-i aproxima locaţia pe hartă şi data la care a fost utilizat ultima oară. Când Android Device Manager îţi localizează dispozitivul, o notificare va fi trimisă pe dispozitivul respectiv. Android Device Manager poate fi utilizat şi pentru a afişa locaţia dispozitivului respectiv.

4. Fă un test de două minute pentru „Verificarea nivelului de securitate”. Dacă îţi actualizezi setările de securitate, contul tău va fi mai bine protejat. Procedura necesită doar aproximativ două minute. Întâi, intră în contul Google. Apoi accesează setările dând click pe numele sau poza din colţul din dreapta, apoi selectează „Cont”. În partea de sus, la „Security Check-up” (verificare securitate), selectează „Get Started” (Începe).

5. Triază rezultatele afişate de motorul de căutare, eliminând conţinutul indecvat. SafeSearch este un filtru automat pentru conţinut posibil obscen sau inadecvat pentru anumite vârste. Când porneşti SafeSearch pentru un cont Google, conţinutul pentru adulţi este blocat şi nu apare printre rezultatele afişate de orice browser sau pe orice computer, la conectarea cu contul respectiv. Pentru a porni SafeSearch, vizitează pagina Setări căutare. În secţiunea „SafeSearch filters”, bifează căsuţa din dreptul „Turn on SafeSearch” (porneşte SafeSearch). Apoi dă click pe Save în josul paginii.

6. Blochează-ţi dispozitivul de la distanţă, indiferent de unde l-ai lăsat. Nu permite nimănui să îţi acceseze dispozitivul, blocând, localizând, apelând sau ştergându-ţi dispozitivul de la distanţă. Pe cea mai nouă versiune Android, deschide „Google Settings” (setări Google) din meniul aplicaţiei şi dă click pe „Security”.

7. Ţine „curioşii” la distanţă de dispozitivul tău. Utilizând PIN, parole şi configuraţii (desen model) pentru acces, informaţiile private vor rămâne private. Nu lăsa persoanele care au acces la telefonul sau tableta ta să aibă acces şi la informaţiile din interior. Alege un PIN, o parolă, un model sau chiar imaginea facială pentru a-ţi bloca telefonul!

8. Permite browserului să îţi gestioneze parolele. Dacă foloseşti acelaşi nume de utilizator şi aceeaşi parolă pe mai multe web site-uri şi dacă unul dintre acele web-situri este atacat de hackeri, datele tale ar putea fi folosite pentru a se conecta pe alte pagini. Permite browserului Chrome să îţi memoreze parola şi astfel reduci riscul de phishing.

9. Primeşte un mesaj de alertă de câte ori numele tău apare pe internet. Me on the Web (Eu pe internet) te poate ajuta să înţelegi şi să controlezi ce vor vedea oamenii când te caută pe Google. Aplicaţia te ajută să stabileşti alerte Google, astfel încât să fii la curent dacă apar informaţii despre tine online şi îţi sugerează o serie de termeni de căutare care ar trebui avuţi în vedere.

10. Gestionează-ţi datele din contul Google: Google Dashboard îţi arată ce informaţii sunt păstrate în contul Google şi care au fost ultimele activităţi din contul respectiv. Astfel, dintr-o singură locaţie centralizată, îţi poţi vedea datele şi activitatea, precum şi accesa setările pentru servicii cum ar fi Blogger, Calendar, Docs, Google+ şi multe altele.

„Pe măsură ce vieţile noastre devin din ce în ce mai conectate, securitatea va căpăta tot mai multă importanţă. Şi, împreună, trebuie să facem eforturi pentru a păstra internetul sigur pentru noi toţi”, mai spune Google.

Totodată, pentru a marca Safer Internet Day, Google le oferă tuturor utilizatorilor 2GB capacitate de stocare suplimentară în Google Drive. Pentru a obţine acest bonus de 2GB, cei interesaţi trebuie să realizeze validarea informaţiilor de securitate a contului Google. „Procedura este una simplă, nu durează mai mult de două minute şi poate fi realizată din panoul de control al contului Google «My Account»”, spune Google.

Oferta este valabilă până pe 11 februarie, inclusiv. Este al doilea an în care Google oferă 2GB pentru securizarea contului. Bonusul de anul acesta se adaugă celui din 2015, mai spune Google.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase