Home » Lumea digitală » Cercetătorii MIT au realizat un concept de cinematograf 3D fără ochelari – VIDEO

Cercetătorii MIT au realizat un concept de cinematograf 3D fără ochelari – VIDEO

Publicat: 28.07.2016
În ciuda faptului că 3D-ul a dispărut aproape complet de pe televizoarele HD şi Ultra HD din prezent, cinematografele se bucură în continuare de un succes ridicat al filmelor în acest format.

Singurul inconvenient al acestei tehnologii este dependenţa de ochelari activi sau pasivi pe care toţi spectatorii trebuie să îi poarte. Laboratorul CSAIL (Computers Science and Artificial Intelligence Lab) din cadrul MIT (Massachusetts Institute of Technology) a dezvoltat o nouă tehnologie, care poate să ofere experienţa 3D tuturor spectatorilor, fără a folosi ochelari, notează Go4it.

Toate soluţiile din trecut care implicau afişarea de materiale 3D fără ochelari ofereau o experienţă vizuală inferioară, cu rezoluţie scăzută şi unghiuri de vizibilitate reduse. De asemenea, acestea erau de obicei orientate către un singur utilizator, nu pentru zeci sau sute de persoane, cum este cazul sălilor de cinema. Prototipul „Cinema 3D” foloseşte o serie de lentile şi oglinzi realizate special pentru sălile de cinema pentru a afişa material 3D fără ochelari pentru fiecare spectator în parte.

Desigur, vorbim despre un prototip de dimensiunile unei reviste. Acesta ar putea fi însă adaptat la un ecran imens, pentru săli de cinema, folosind oglinzile pentru a oferi fiecărui spectator în parte o perspectivă unică. Acest tip de sistem poate funcţiona însă doar într-o sală de cinema, unde scaunele sunt în poziţii fixe. Avantajele faţă de un sistem 3D obişnuit, cu ochelari polarizaţi, sunt păstrarea rezoluţiei şi intensităţii culorilor şi lipsa ochelarilor care se pot murdări sau rupe.

Cu siguranţă însă, sistemul Cinema 3D va fi unul scump de implementat, biletele la film probabil crescând în consecinţă. Având în vedere că este vorba momentan despre un simplu concept demonstrat doar la scară mică, probabil că va dura mult timp până când vor putea fi vizionate filme în astfel de cinematografe.

Sursa: Go4it

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase