După 60 de ani de încercări a fost creată inteligenţa artificială ce îşi poate scrie propriul cod

29 04. 2018, 09:19

Proiectarea aplicaţiilor ce pot programa computere este o reuşită necesară unei ramuri ştiinţifice denumită inteligenţă artificială (AI). Conform Futurity, noua aplicaţie denumită Bayou provine dintr-o iniţiativă menită să extragă informaţiile din surse online.  

”Oamenii au încercat timp de 60 de ani să construiască acest sistem care poate scrie coduri, însă problema era că această metodă nu era suficient de bună în cazul ambiguităţilor,” afirmă unul dintre creatorii Bayou, Swarat Chaudhuei, din cadrul Universităţii Rice, SUA. ”În general trebuie oferite o mulţime de detalii privind scopul programului, iar scrierea acestor detalii necesită la fel de multă muncă precum scrierea unui cod,” adaugă el.

Chaudhuri afirmă că Bayou se poate autoeduca prin studierea a milioane de coduri Java scrise de oameni. ”Practic, studiază tot ceea ce se află pe GitHub şi apoi scrie propriul cod,” a declarat el. 

 ”În zilele noastre, programarea este cu mult diferită faţă de acum 30 sau 40 de ani. În prezent, computerele se află în buzunarul nostru, la încheietura mâinii şi în miliarde de aparate din casă sau din vehicule,” a declarat Chris Jermaine, profesor din cadrul Universităţii Rice. 

Bayou are la bază o metodă denumită învăţare neuronală schematică prin care inteligenţa artificială este antrenată să recunoască tiparuri din sute de mii de programe Java. Acest lucru este realizat prin intermediul unei ”schiţe” pentru fiecare program pe care îl citeşte şi asocierea acestei schiţe cu ”intenţia” ce se află în spatele programului. 

Programul poate fi testat aici

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Roxxxy, primul robot programat sa faca sex
 
Un mare pas înainte pentru inteligenţa artificială şi un mare pas înapoi pentru securitatea digitală. Un nou tip de inteligenţă artificială poate depăşi securitatea anti-bot, gândind ca un om
 
Inteligenţa artificială dezvoltată de Google a reuşit să se creeze pe sine şi asta nu e tot: AI-ul nou creat este mai eficient
 
Cât de aproape suntem de lumea în care vom putea iubi o inteligenţă artificială