WinRAR, vulnerabil la un atac cibernetic care putea rula software maliţios pe computerele utilizatorilor

23 02. 2019, 14:00

Conform Check Point, redenumirea unui fişier în format .ACE cu extensie .RAR, lăsa la îndemâna hackerilor posibilitatea de a dezarhiva orice tip de software direct în folderul de pornire al computerului şi astfel se putea rula software-ul maliţios. Pentru utilizatori, dezarhivarea acelui fişier .RAR nu părea să fie diferită faţă de oricare alt fişier şi puteau să nu ştie niciodată că a securitatea computerului lor a fost compromisă, scrie go4it.

Aparent, WinRAR folosea la rândul său un software produs de altă companie pentru a putea dezarhiva fişiere .ACE, care a rămas neactualizat încă din 2005, deci există cel mai probabil şi alte vulnerabilităţi de acest gen în respectiva aplicaţie. Imediat ce a aflat de la Check Point despre problemele pe care WinRAR le are încă din anul 2000, Rar Lab a lansat o nouă versiune a software-ului său, care poate fi găsită aici.

Dacă folosiţi WinRAR în acest moment, este recomandată descărcarea şi instalarea versiunii 5.70 beta 2 de mai sus. Aceasta elimină complet compatibilitatea cu arhivele în format .ACE, care oricum nu mai sunt folosite şi elimină posibilitatea de a dezarhiva astfel de fişiere modificate, care ar putea pune datele utilizatorilor în pericol.