Home » Lumea digitală » SSD sau HDD? Care opţiune este mai bună?

SSD sau HDD? Care opţiune este mai bună?

SSD sau HDD? Care opţiune este mai bună?
Publicat: 12.02.2019
Dacă vrei să cumperi un nou laptop, trebuie să fii atent la specificaţii precum procesorul, cantitatea de memorie RAM, dispozitiv de stocare precum SSD sau HDD şi cât spaţiu de stocare are. Toate sunt importante şi trebuie să ştii ce trebuie să alegi şi cum.

Însă când vine vorba de performanţa generală, unitatea de stocare a unui laptop este infinit mai importantă decât alte componente, cum ar fi procesorul, RAM-ul şi placa grafică. Pe măsură ce porneşti computerul, deschizi aplicaţiile şi comuţi între sarcini, procesorul aşteaptă încărcarea datelor de pe disc. Chiar dacă nu deschizi fişiere, transferi date sau lansezi aplicaţii, sistemul de operare şi software-ul utilizează memoria virtuală în fundal.

LAPTOPURI SSD – LINK

Aşadar, este crucial să ştii ce fel de stocare vei avea într-un laptop, pentru că este una dintre cele mai importante părţi ale construcţiei.

Poţi să alegi între o unitate SSD sau o unitate HDD tradiţională. Există avantaje pentru ambele, dar hai să vedem care sunt acestea.

HDD

HDD înseamnă unitate hard disk. Aceasta a fost inventată de IBM în 1956. Când a lansat-o, a devenit foarte populară şi a devenit unitatea de stocare preferată în anii 1960. La lansare, un HDD era imens, dar între timp a devenit mai mic şi i-a crescut capacitatea. Acum, vei putea găsi HDD în dimensiuni foarte mici, cu o cantitate mare de spaţiu de stocare.

LAPTOPURI SSD – LINK

Spaţiul de stocare este foarte mare pe un hard disk, vei găsi pe piaţă unele chiar de 2TB sau de până la 4TB. Dar problema apare atunci când hard disk-ul are o problemă deoarece el are componente în mişcare, deci uneori se blochează şi toate datele salvate vor fi pierdute.

SSD

SSD înseamnă Solid State Drive, care este cea mai recentă tehnologie a HDD. Aceste dispozitive de stocare au fost inventate în anii 1970, dar erau scumpe. În prezent, SSD concurează cu HDD la orice nivel.

SSD utilizează memorie flash în loc de părţi în mişcare. Memoria flash este un tip de spaţiu de stocare care nu are nevoie de energie pentru păstrarea stocării pe dispozitiv. SSD este mai rapid dar şmai scump în comparaţie cu alte unităţi de stocare. Pentru că SSD nu are componente în mişcare, nu există deci niciun fel de problemă de pierdere a datelor. Cea mai bună parte a SSD-ului este că viteza de citire / scriere, de 250mbps-500mbps, ceea ce reprezintă mult mai mult decât unităţile HDD.

Avantajele unui SSD

Îmbunătăţiri dramatice ale performanţei. Tocmai pentru că o unitate SSD nu are componente în mişcare, este capabilă să citească şi să scrie date infinit mai repede decât o unitate de disc. Diferenţa este cea mai vizibilă atunci când porneşti computerul sau deschizi o aplicaţie.  Este aproape de la sine înţeles că copierea fişierelor este infinit mai rapidă cu un SSD. Modele cu SSD-uri copiază fişiere la o rată medie de 237.8 megabytes pe secundă, în timp ce cele cu hard-disk-uri medie la doar 33.9 MBps.

LAPTOPURI – LINK

Durata de viaţă a bateriei. SSD-urile utilizează de asemenea mai puţină energie decât hard-discurile, deoarece nu trebuie să acţioneze nicio componentă în mişcare. Laptop-ul mediu SSD ţine 7 ore şi 9 minute la Testul bateriei laptopului, care implică navigarea continuă pe Wi-Fi. Laptop-urile cu hard-drive au o medie de numai 5 ore şi 43 de minute.

Durabilitatea. Dacă eşti îngrijorat de spargerea laptopului tău, cu siguranţă vrei un SSD. SSD-urile vor supravieţui probabil mai bine unei căderi, deoarece nu au componente delicate.

Dezavantajele unui SSD

Costă mai mult. Nu este niciun dubiu că un SSD costă mai mult. Majoritatea laptopurilor mai slabe nu vin cu SSD, decât cu câteva excepţii, precum Lenovo ThinkPad 13 care vine cu un SSD standard de 128 GB.

Memorie prea mică. Laptopurile care vin cu SSD au de obicei doar 128GB sau 256GB de stocare, ceea ce este suficient pentru toate programele şi o cantitate decentă de date. Cu toate acestea, utilizatorii care au multe jocuri exigente sau colecţii media uriaşe vor dori să stocheze anumite fişiere în cloud sau să adauge un hard disk extern.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase