Routerele din casele noastre pot reprezenta un risc pentru securitatea dispozitivelor noastre

11 07. 2020, 08:41

Routerele din locuințele oamenilor sunt vulnerabile la atacuri informatice, iar multe dintre ele nu au primit niciodată o actualizare de securitate.

Organizația a analizat 127 de modele de routere pentru acasă, oferite de șapte mărci. FKIE a aflat că 46 de dispozitive nu au primit nicio actualizare software în ultimul an, în ciuda faptului că prezintă vulnerabilități. Unele modele nu au primit niciun fel de update în ultimii cinci ani.

Studiul mai arată că producătorii oferă actualizări fără a rezolva probleme cunoscute ale dispozitivelor. Astfel, faptul că un router primește firmware nou nu înseamnă neaparat că este mai sigur.

Printre mărcile care se descurcă mai bine în ceea ce privește securitatea routerelor pe care le oferă se numără ASUS și Netgear. Nu foarte bine stau mărci cunoscute precum D-Link, Linksys sau TP-Link.

Actualizările nucleului Linux sunt ignorate
Aproximativ 90% dintre routerele analizate de FKIE folosesc un sistem de operare bazat pe Linux. Producătorii nu actualizează, însă, platformele cu cele mai noi îmbunătățiri aduse kernel-ului (nucleului) Linux. Acestea sunt oferite de comunitatea open-source de câteva opri pe an.

O treime dintre routerele analizate de FKIE folosesc kernel-ul 2.6.36 sau unul mai vechi. Nucleul 2.6.36 a primit ultima actualizare de securitate în februarie 2011. Un model Netgear avea un kernel din 2002.

Citește contnuarea pe Go4it!

Cum poate fi rezolvată cea mai enervantă problemă a routerelor Wi-Fi

WI-Fi-ul este considerat mai important decât sexul sau ciocolata. Acum câţiva ani, această idee era de neconceput

Cum să îţi măreşti viteza internetului acum că suntem în izolare?

Cum iti securizezi reteaua wireless in 7 pasi simpli