Cercetătorii au construit ”atomi giganți” care pot îmbunătăți computerele cuantice

16 08. 2020, 17:00
Acești „atomi” reprezintă o modalitate de a evita erorile cauzate de qubiți, unitățile de informație cuantică.

Acești „atomi” reprezintă o modalitate de a evita erorile cauzate de qubiți, unitățile de informație cuantică.

Computerele cuantice reprezintă, în viziunea multor cercetători, viitorul tehnologiei de calcul, cu toate acestea, adevărul este că momentan aceasta are o serie de probleme. Unele dintre aceste probleme sunt cauzate de către biții cuantici, qubiți, unitatea de informația cu care operează aceste computere.

Experții în fizica cuantică explică faptul că qubiții au tendința de a da naștere unor erori, dar și de a se dezintegra pe măsură ce transmit informațiile. O potențială soluție pentru aceste două probleme a fost identificată de către oamenii de știință de la MIT, aceștia construind „atomi giganți”.

Cercetătorii explică faptul că la baza acestei soluții se află cuplarea mai multor qubiți. Astfel, acești atomi gigantici se dovedesc mai ușor de controlat și mai stabili în timpul operațiilor de rutină, printre care se numără și transferul datelor, notează Futurism.

Computere cuantice mai bune

Problema cu qubiții obișnuiți, versiunea cuantică de 0 și 1 dintr-un sistem clasic de calcul, este că ei pot comunica bine cu qubiții din proximitate, dar informațiile trimise pe un circuit cuantic mai lung tind să se degradeze.

Oamenii de știință din cadrul acestui proiect explică faptul că soluția lor ajută la stabilizarea qubiților, ceea ce duce la stabilizarea informației. De asemenea, în acest fel este împiedicată și transmiterea nedorită de informații.

„Aceasta ne permite să sondăm experimental un nou regim de fizică dificil de accesat cu atomii obișnuiți”, explică Bharath Kannan, inginer al MIT. Acesta mai adaugă: „Efectele atomului gigant sunt extrem de clare și ușor de observat și înțeles”.

Studiul a fost publicat în Nature.

Citește și:

Un cercetător român a găsit similarităţi între computere cuantice şi găuri negre. ”Vor ajuta la dezlegarea unor mistere ale Universului”

Am putea fi toţi la bază computere cuantice? Cercetătorii încearcă să ofere răspuns la această întrebare

Director IBM: magazinele de aplicații pentru computerele cuantice ar putea deveni o realitate

O inovaţie în computerele cuantice poate revoluţiona înţelegerea noastră cu privire la fizica fundamentală