Home » Știință » Un cercetător român a găsit similarităţi între computere cuantice şi găuri negre. ”Vor ajuta la dezlegarea unor mistere ale Universului”

Un cercetător român a găsit similarităţi între computere cuantice şi găuri negre. ”Vor ajuta la dezlegarea unor mistere ale Universului”

Publicat: 22.12.2018
Un cercetător român a găsit similarităţi între computere cuantice şi găuri negre. ”Vor ajuta la dezlegarea unor mistere ale Universului”
Geometria spaţiu-timpului din jurul unei găuri negre se comportă precum un computer cuantic şi poate codifica fotonii cu mesaje cuantice, conform unei noi lucrări publicate în jurnalul Annals of Physics. Autorul, cercetătorul român Ovidiu Racorean, sugerează că, astfel, computerele cuantice ar putea fi folosite pentru a afla detalii despre aceste obiecte cosmice enigmatice.

În cursa de a construi computere cuantice de dimensiuni acceptabile, dispozitivele care folosesc impulsurile de lumină – flux de fotoni – pentru a transporta informaţia cuantică sunt printre cele mai populare soluţii. Acest lucru se datorează faptului că este uşoară utilizarea gradului de libertate al fotonilor pentru a codifica biţii cuantici, numiţi qubiţi, care sunt unităţile standard ale informaţiei în computarea cuantică, potrivit Elsevier.

Termenul de „grad de libertate” se referă la acele proprietăţi ale fotonilor care capătă valori care pot fi folosite într-o manieră echivalentă cu 0 şi 1 în computerele cuantice. „În acest studiu, am folosit polarizarea momentului cinetic al fotonilor drept purtătoarea biţilor cuantici”, a precizat Ovidiu Racorean, cercetător la Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei din Bucureşti.

„Geometria distorsionată a spaţiu-timpului de lângă găurile negre rotative poate crea şi manipula informaţia cuantică a impulsurilor de lumină care sunt emise de sau se află în apropierea găurilor negre”, explică Racorean. Acest lucru este similar cu procesul care are loc într-un computer cuantic teoretic.

„Noutatea în studiul meu reprezintă sugestia că geometria spaţiu-timpului de lângă găurile negre rotative acţionează într-o manieră similară cu o instalaţie de oglinzi şi prisme”, a adăugat cercetătorul român.

Ceea ce înseamnă că o gaură neagră rotativă scrie un cod cuantic pe care îl putem decodifica în viitorul apropiat atunci când vom crea computere cuantice. „Suntem aproape de intrarea într-o nouă eră tehnologică, o eră care poate fi dominată de tehnologie cuantică”, a mai declarat Racorean. „Avem speranţe că aceste computere cuantice vor ajuta la dezlegarea unor mistere ale Universului”, a concluzionat savantul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fenomen descoperit în premieră în cadrul unei găuri negre supermasive

O nouă descoperire rescrie ce ştiam despre modul în care găurile negre absorb materia înconjurătoare

Un nou studiu ajunge la o concluzie definitivă în privinţa legăturii dintre găuri negre şi materia întunecată

Premieră uimitoare în astronomie: cercetătorii au găsit mai multe perechi de găuri negre în centrul galaxiilor, aflate foarte aproape de contopire

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase