Home » Lumea digitală » Apple a renunțat la parteneriatul de 15 ani cu Intel

Apple a renunțat la parteneriatul de 15 ani cu Intel

Publicat: 12.11.2020

Apple a anunțat trei noi computere Mac marți: un MacBook Air, un MacBook Pro de 13 inci și un Mac Mini. Noutatea este că dispozitivele folosesc cipul M1 Apple în loc de procesoare Intel, ceea ce marchează sfârșitul unei parteneriat de 15 ani al celor două companii, notează CNBC.

Apple este al patrulea cel mai mare producător de PC-uri în funcție de livrări, conform unei estimări Gartner, așa că planul de a utiliza propriile cipuri în întreaga sa gamă de laptopuri și desktopuri, anunțat pentru prima dată în iunie, este o lovitură pentru Intel.

Cipurile Apple se bazează pe tehnologia ARM, spre deosebire de arhitectura x86 pe care o folosesc cipurile Intel. ARM a fost inițial concepută pentru dispozitive mobile, iar cipurile construite cu design-uri ARM sunt mai eficiente, ducând la o durată mai mare de viață a bateriei. Pe un laptop, asta ar putea însemna câteva ore în plus departe de priză.

Dar acesta este doar un motiv pentru care Apple își schimbă procesoarele.

Care este strategia Apple?

Un alt motiv este strategia Apple, de a deține tehnologii de bază. CEO-ul Apple, Tim Cook, a spus frecvent că firma are o „strategie pe termen lung de a deține și controla tehnologiile primare din spatele produselor pe care le realizăm”.

Apple a investit mult în departamentul său de procesoare, inclusiv cu achiziții majore, începând cu cele 278 milioane de dolari pentru PA Semi în 2008, și, cel mai recent, 1 miliard de dolari pentru o parte din divizia modem a Intel, în 2019. Și-a construit propriile procesoare pentru iPhone, iPad și Apple Watches din 2010. Acum aduce aceeași tehnologie pe laptopuri și desktopuri, potrivit Mediafax.

Apple pretinde că procesoarele sale permit performanțe mai bune și o durată mai mare de viață a bateriei decât ar putea realiza folosind cipurile Intel.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase