Home » Lumea digitală » Telegram, cea mai recentă destinaţie pentru hackeri. Care este motivul?

Telegram, cea mai recentă destinaţie pentru hackeri. Care este motivul?

Telegram, cea mai recentă destinaţie pentru hackeri. Care este motivul?
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 25.09.2021

Telegram a devenit un imens hub pentru infractorii virtuali care încearcă să cumpere şi să vândă date furate şi instrumente de hacking. O nouă serie de studii arată că platforma de mesagerie devine încet şi sigur o alternativă la dark web.

Potrivit unei cercetări realizate de centrul Cyberint şi FT, procesele de încălcare a securităţii datelor sunt tot mai frecvent întâlnite pe aplicaţiile populare de messaging, uneori pe canale cu zeci de mii de abonaţi şi cu un grad scăzut de moderare a discuţiilor.

Conţinutul se aseamănă cu cel oferit de marketplace-uri din dark web, un grup de website-uri ascunse, populare în rândurile hackerilor şi care pot fi accesate prin intermediul unui anumit software.

„Serviciul criptat de mesagerie devine din ce în ce mai popular în rândul oamenilor care fură şi vând date personale deoarece este mai uşor de folosit decât dark web-ul”, spune Tal Samra, analist în cadrul Cyberint.

Cărui fapt se datorează migrarea infractorilor cibernetici către Telegram?

Utilizatorii s-au îngrămădit asupra platformei Telegram după schimbările de politică anunţate de WhatsApp, prin care sunt trimise o multitudine de date către gigantul Facebook, proprietarul platformei de mesagerie.

Lansat în 2013, serviciul Telegram le permite utilizatorilor să transmită mesaje urmăritorilor printr-o serie de „canale” şi să creeze grupuri private şi publice care pot fi accesate extrem de uşor de alţi oameni. De asemenea, utilizatorii pot trimite şi primi fişiere imense de date direct din aplicaţie, scrie Financial Times.

Conform furnizorului de date SensorTower, platforma avea 500 de milioane de utilizatori activi şi peste un miliard de descărcări în august.

Samra spune că migrarea infractorilor cibernetici către Telegram se datorează în mare parte anonimităţii oferite de procesele de criptare, însă o bună parte din grupuri sunt deschise adesea publicului. De asemenea, discuţiile din cadrul Telegram au şanse mai mici să fie monitorizate de forţele de ordine prin comparaţie cu forumurile de pe dark web.

Totodată, hackerii tind să folosească extrem de rar WhatsApp, optând pentru Telegram din motive ce ţin de securitate.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase