Un fost director Google avertizează: Inteligența artificială generală amenință omenirea

03 10. 2021, 18:23
Credit foto: Unsplash / Ppossessed Photography

Singularitatea reprezintă o amenințare majoră pentru umanitate și este aproape, potrivit unui fost director Google.

Mo Gawdat, fost director comercial pentru organizația Google Moonshot, numită la acea vreme Google X, a spus că el crede că inteligența artificială generală (IA generală), genul de inteligență artificială atotputernică și sensibilă, la fel ca Skynet din „The Terminator”, este inevitabilă. În acest context, omenirea nu ar mai putea face nimic decât să privească la fel ca la o apocalipsă produsă de mașini asemănătoare cu zeii, notează Futurism.

Gawdat a mai declarat că s-a gândit la acest lucru în timp ce lucra cu dezvoltatorii de IA la Google X, care construiau brațe robot capabile să găsească și să ridice o minge mică. După o perioadă în care a progresat lent,  un braț a reușit să apuce mingea.

„Și am realizat brusc că este într-adevăr înfricoșător”, a spus Gawdat.

Avertismentul lui Elon Musk

În industria tehnologiei sunt mulți care se tem de inteligența artificială. Elon Musk a avertizat lumea, în mod repetat, despre pericolele inteligenței artificiale care vor cuceri într-o zi umanitatea.

De exemplu, recunoașterea facială și algoritmii preventivi ai poliției au cauzat daune reale în comunitățile defavorizate. Nenumărați algoritmi de acolo continuă să propage și să codifice peste tot rasismul instituțional.

Citește și:

ONU solicită suspendarea utilizării sistemelor de inteligenţă artificială. „Prezintă riscuri majore”

A fost dezvoltată inteligența artificială care poate distinge între teoriile conspiraționiste și cele reale

Descoperire șocantă: Inteligența Artificială poate scrie mesaje de phishing mai eficiente decât cele scrise de om