Home » Lumea digitală » ONU solicită suspendarea utilizării sistemelor de inteligenţă artificială. „Prezintă riscuri majore”

ONU solicită suspendarea utilizării sistemelor de inteligenţă artificială. „Prezintă riscuri majore”

ONU solicită suspendarea utilizării sistemelor de inteligenţă artificială. „Prezintă riscuri majore”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.09.2021

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a cerut suspendarea utilizării anumitor sisteme de inteligenţă artificială precum dispozitivele de recunoaştere facială, pentru a fi pregătite măsuri legislative în scopul protejării drepturilor omului.

„Tehnologiile de inteligenţă artificială pot avea efecte negative, unele chiar catastrofale, dacă sunt folosite fără a se ţine cont suficient de modul în care afectează drepturile omului”, a declarat miercuri Michele Bachelet, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Statele membre ONU trebuie să evalueze riscurile generate de diversele sisteme de inteligenţă artificială asupra vieţii private, libertăţii de circulaţie şi de exprimare şi să interzică sistemele care prezintă pericole grave în domeniul drepturilor omului, a subliniat Michele Bachelet.

„Statele trebuie să impună un moratoriu asupra tehnologiilor care prezintă riscuri majore”

„În aşteptarea evaluărilor, statele trebuie să impună un moratoriu asupra tehnologiilor care prezintă riscuri majore”, a insistat Michele Bachelet, informează cotidianul Le Figaro.

„Sistemele de inteligenţă artificială sunt utilizate pentru a determina cine poate beneficia de servicii publice, pentru a stabili cine primeşte şansa de a fi recrutat pentru un loc de muncă şi, desigur, au influenţă asupra informaţiilor pe care oamenii le pot vedea şi distribui în mediul online. Riscul discriminării în funcţie de hotărâri luate pe bază de inteligenţă artificială, hotărâri care pot modifica, stigmatiza ori afecta viaţa umană, este mult prea real”, a subliniat Michele Bachelet. Un raport al ONU atrage atenţia în special asupra utilizării din ce în ce mai frecvente a sistemelor de inteligenţă artificială de către agenţii forţelor de ordine.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase