Home » Știință » A fost dezvoltată inteligența artificială care poate distinge între teoriile conspiraționiste și cele reale

A fost dezvoltată inteligența artificială care poate distinge între teoriile conspiraționiste și cele reale

A fost dezvoltată inteligența artificială care poate distinge între teoriile conspiraționiste și cele reale
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 12.01.2021

În timp ce polițiștii percheziționau un bărbat încătușat, care cu doar câteva momente înainte deschisese focul într-o pizzerie, un ofițer îl întreabă de ce era acolo.

Bărbatul spune că investiga un lanț de pedofilie. Oarecum sceptic, ofițerul întreabă din nou, iar un alt polițist spune „Pizzagate, vorbește despre Pizzagate”. În acea interacțiune scurtă însă cutremurătoare din 2016 devine clar faptul că teoriile conspiraționiste, de mult timp exilate la marginile societății, au ajuns în lumea reală.

Teoriile conspiraționiste, care au potențialul de a cauza pagube semnificative, au fost primite cu brațele deschise pe rețelele de socializare online, acolo unde forumurile fără niciun fel de moderator permit oamenilor cu aceleași idei să converseze. În astfel de grupuri, oamenii pot dezvolta propriile teorii și pot propune acțiuni pentru a combate pericolele pe care le „descoperă”.

Pizzagate, COVID-19, mișcarea anti-vaccin și QAnon

Însă, cum poți ști dacă o poveste de pe rețelele de socializare online este cu adevărat o teorie conspiraționistă? Se pare că este posibilă distingerea între teorii ale conspirației și conspirații reale prin intermediul instrumentelor de învățare automată. Aceste unelte pot forma baza unui sistem de avertizare care ar putea alerta autoritățile despre teoriile care circulă în mediul online și care pot reprezenta un pericol în lumea reală.

Oamenii de știință de la Universitatea din California au dezvoltat o strategie automată pentru a determina dacă anumite conversații desfășurate în mediul online reflectă semnele distincte ale teoriilor conspiraționiste.

Cercetătorii au aplicat aceste metode cu succes asupra studiilor despre Pizzagate, pandemia de COVID-19 și mișcările împotriva vaccinurilor. Totodată, oamenii de știință au folosit aceste metode pentru a studia QAnon.

Cum funcționează modelul de inteligență artificială

Oamenii de știință au analizat 17.498 de postări publicate între aprilie 2016 și februarie 2018 pe platformele Reddit și 4chan, acolo unde teoria Pizzagate era discutată. Modelul de inteligență artificială (AI) tratează fiecare postare ca un fragment dintr-o poveste ascunsă și încearcă să descopere narațiunea. Software-ul identifică oameni, locuri și lucruri din postări, iar apoi determină care sunt elementele majore, cele minore și modul în care sunt toate conectate, scrie Science Alert.

Pentru a vedea dacă pot distinge între o teorie conspiraționistă și teorie adevărată, cercetătorii au analizat și Bridgegate, operațiunea politică orchestrată de membri din administrația guvernatorului republican Chris Christie împotriva primarului democratic din Fort Lee, New Jersey.

Ce a descoperit inteligența artificială

Pe măsură ce oamenii de știință au comparat rezultatele, s-au remarcat două trăsături distincte ale narațiunii conspiraționiste.

În primul rând, deși narațiunea pentru Bridgegate s-a dezvoltat între 2013 și 2020, Pizzagate era formată și complet stabilă în decurs de o lună. În al doilea rând, narațiunea pentru Bridgegate a „supraviețuit” chiar și după eliminarea unor elemente, ceea ce implică faptul că scenariul politic din New Jersey ar putea continua chiar dacă elemente cruciale din scandal ar fi șterse.

În schimb, narațiunea pentru Pizzagate a fost fracturată cu ușurință. Atunci când oamenii de știință au eliminat oameni, locuri, lucruri și legături care au provenit direct din interpretările email-urilor WikiLeaks, narațiunea s-a destrămat și a ajuns să fie ceea ce era cu adevărat, domenii politice fără legătură, viețile private a unor consultanți americani și lumea bizară a satanismului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum ajută inteligența artificială cercetătorii să înțeleagă activitatea cerebrală din spatele gândurilor

„Țipetele blestemaților”. Aceasta este lumea stranie a muzicii create de inteligența artificială

Medicii vor putea să folosească inteligența artificială pentru a anticipa insuficiența cardiacă

Premieră pentru astronomie. Inteligența artificială tocmai a confirmat existența a 50 de noi planete

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase