Când ar putea fi lansat Project Iris, ochelarii de Realitate Augmentată de la Google

25 01. 2022, 12:00
Foto: Google

Google lucrează la o pereche de ochelari de realitate augmentată, cunoscuți sub numele de Project Iris, pe care speră să o lanseze 2024, spun unele surse.

La fel ca ochelarii de realitate mixtă de la Apple, ochelarii Project Iris vor fi wireless și vor folosi camere externe pentru a trimite utilizatorului o imagine îmbunătățită a lumii reale, notează Ars Technica.

Și la fel ca unul dintre dispozitivele la care a lucrat Apple, ochelarii ar lăsa procesarea grafică grea în seama unui computer extern. În cazul Google, dispozitivul se va baza pe cloud computing în loc de un computer aflat în apropiere.

Sursele spun că actualele prototipuri ale dispozitivului „seamănă cu o pereche de ochelari de schi”.

Aproximativ 300 de oameni lucrează la Project Iris

Sursele mai spun că aproximativ 300 de oameni lucrează la Project Iris, ținut secret de Google, inclusiv câțiva membri ai echipei Pixel. Proiectul este condus de VP-ul Google Labs, Clay Bavor, care a fost puternic implicat în mai multe proiecte AR/VR/XR anterioare de-a lungul anilor.

Aceste proiecte includ Google Lens, ARCore și proiectul Starline recent dezvăluit.

Project Starline este o cabină de apeluri video și teleprezență de înaltă rezoluție care utilizează atât senzori 3D, cât și tehnologia de afișare 3D pentru a crea iluzia că persoana cu care vorbești de la distanță stă direct în fața ta în spațiul fizic.

O cursă continuă a înarmărilor tehnologice în realitate mixtă

Pentru Starline se estimează, de asemenea, o lansare în 2024 și este implementată la unele companii din topul Fortune 500 și intern, la Google, într-un program de probă.

În mod obișnuit pentru proiectele de cercetare și dezvoltare (și mai ales la Google), multe dintre proiectele pe care le-a condus Bavor nu s-au transformat în produse de masă, ceea ce s-ar putea întâmpla și în acest caz.

Pe de altă parte, Google face acum parte dintr-o cursă continuă a înarmărilor tehnologice în realitate mixtă. Facebook și-a schimbat numele în Meta și tratează acest tip de tehnologie ca pe viitorul său principal business. Între timp, Apple lucrează la o platformă de realitate mixtă și augmentată, cu mai multe produse în curs de dezvoltare. Și alte mari companii tehnologice precum Microsoft investesc masiv în teleprezență și AR.

Vă recomandăm să citiți și:

Armata Statelor Unite a dezvoltat ochelari cu realitate augmentată pentru câini

Realitatea Augmentată le-ar putea permite oamenilor să „blocheze din realitate” lucrurile pe care nu le plac, spun experții

Mănușa care ne-ar putea permite, în sfârșit, să atingem obiectele din realitatea augmentată

Ce este realitatea augmentată?