Home » Lumea digitală » O amenințare informatică a țintit România în ianuarie. Ce utilizatori au fost vizați?

O amenințare informatică a țintit România în ianuarie. Ce utilizatori au fost vizați?

O amenințare informatică a țintit România în ianuarie. Ce utilizatori au fost vizați?
Foto: Shutterstock
Publicat: 28.01.2022

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puțin 100.000 de mesaje SMS, parte dintr-o campanie globală de răspândire a amenințării informatice Flubot care urmărește infectarea dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Cei din spatele amenințării informatice schimbă din mers țările vizate și modifică tacticile continuu pentru a-i convinge pe utilizatori să acceseze linkurile infectate, precizează compania de securitate într-un comunicat.

Dacă în luna decembrie, victimele vizate proveneau din Australia (40%), Germania (32%) și Polonia (8,6%), în ianuarie hackerii s-au concentrat mai ales pe victime din România (72%).

Amenințarea Flubot folosește spam-ul prin SMS ca mijloc de livrare. Dacă victima accesează linkul din mesaj, Flubot se instalează pe dispozitive și sustrage date bancare, date din agenda telefonului, SMS-uri și alte tipuri de date private și, în plus, cuprinde un arsenal de alte comenzi, inclusiv capacitatea de a trimite mesaje SMS la alte numere de telefon, inclusiv cu suprataxă.

O amenințare informatică globală s-a concentrat asupra României

Peste jumătate dintre mesajele SMS trimise de către hackeri par a veni de la companii de curierat, în timp ce un sfert folosesc înșelătorii de tipul „Tu ești în acest video?”.

În plus, în cadrul investigației despre Flubot, cercetătorii Bitdefender au descoperit o nouă campanie, care utilizează reclame infectate introduse în aplicații populare găzduite în Google Play Store. Odată instalată pe telefon sau tabletă, amenințarea Teabot dă dreptul atacatorilor să intercepteze mesaje, să fure codurile de autentificare Google și chiar să preia controlul complet de la distanță al dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Chiar dacă cele două campanii nu au în comun același mecanism de atac și nici aceeași amenințare, acestea arată apetitul atacatorilor de a se folosi de mesaje periculoase pentru a păcăli țintele.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase