Ar putea AI-ul ChatGPT să înlocuiască vreodată oamenii?

09 12. 2022, 09:30

AI-ul ChatGPT este un prototip de chatbot cu inteligență artificială bazat pe dialog, capabil să înțeleagă limbajul uman natural și să genereze un text impresionant de detaliat, asemănător celui scris de un om.

Acesta este cea mai recentă evoluție a familiei GPT (Generative Pre-Trained Transformer) de AI care generează text.

AI-ul ChatGPT este cel mai recent chatbot al fundației OpenAI, un organism independent de cercetare fondat de Elon Musk.

Cine a creat AI-ul ChatGPT?

Musk a co-fondat start-upul împreună cu alți investitori din Silicon Valley, printre care se numără și Sam Altman, la sfârșitul anului 2015, spunând că centrul de cercetare va „dezvolta inteligența digitală în modul care este cel mai probabil să aducă beneficii pentru umanitate”, conform unei postări pe blog de la acea vreme.

CEO-ul Twitter a părăsit consiliul de administrație și s-a distanțat de companie, postând pe Twitter că, după ce „a aflat” că OpenAI accesează baza de date a platformei pentru „antrenament”, a decis să ia o pauză.

„Trebuie să înțelegem mai multe despre structura de guvernanță și despre planurile de venituri de acum înainte. OpenAI a fost început ca open source și non-profit. În prezent nu este nici una, nici cealaltă”, a spus el, potrivit The Guardian.

Cum funcționează AI-ul ChatGPT?

Antrenat de inteligență artificială și de învățare automată, sistemul este conceput pentru a oferi informații și a răspunde la întrebări printr-o interfață conversațională.

AI-ul este antrenat pe un eșantion uriaș de text preluat de pe internet.

OpenAI a spus că noua inteligență artificială a fost creată punând accent pe ușurința în utilizare. „Formatul de dialog face posibil ca ChatGPT să răspundă la întrebări ulterioare, să-și recunoască greșelile, să conteste premisele incorecte și să respingă cererile nepotrivite”, a declarat organismul de cercetare într-un comunicat.

Primii utilizatori au descris tehnologia ca o alternativă la Google, deoarece este capabilă să ofere descrieri, răspunsuri și soluții la întrebări complexe, inclusiv modalități de a scrie cod și de a rezolva probleme de aspect și interogări de optimizare.

Aplicațiile din lumea reală ar putea include generarea de conținut pentru site-uri web, oferirea de răspunsuri la întrebările clienților, furnizarea de recomandări, precum și crearea de chatbots automați.

Sam Altman, CEO al OpenAI, a spus că sistemul a fost „o demonstrație timpurie a ceea ce este posibil”. „În curând vei putea avea asistenți de ajutor care vorbesc cu tine, răspund la întrebări și oferă sfaturi. Mai târziu poți avea ceva care se declanșează și face sarcini pentru tine. În cele din urmă, poți avea ceva ce descoperă noi cunoștințe pentru tine”, a mai spus el.

Ar putea sistemul să înlocuiască oamenii?

S-a speculat că profesiile dependente de producția de conținut ar putea deveni învechite, de la dramaturgi și profesori până la programatori și jurnalişti.

În zilele de după lansare, cadrele universitare au generat răspunsuri la întrebări de examen și spun că acestea ar avea drept rezultat note maxime dacă ar fi trimise de un student, iar programatorii au folosit instrumentul pentru a rezolva provocările de codificare în limbaje obscure de programare în câteva secunde.

Capacitatea de a genera text asemănător celui scris de om a sugerat că tehnologia ar putea înlocui jurnaliştii.

Cu toate acestea, în stadiul actual, AI-ul ChatGPT nu are nuanțarea, abilitățile de gândire critică sau capacitatea de a lua decizii etice care sunt esențiale pentru un jurnalism de succes.

Baza sa actuală de cunoștințe se încheie în 2021, făcând ca unele interogări și căutări să fie inutile.

Răspunsuri greșite și dezinformare

ChatGPT poate oferi, de asemenea, răspunsuri complet greșite și să prezinte dezinformarea ca fapte, scriind „răspunsuri care sună plauzibil, dar incorecte sau fără sens”, admite compania.

OpenAI spune că soluționarea acestei probleme este dificilă, deoarece nu există nicio sursă de adevăr în datele pe care le folosesc pentru a antrena modelul și antrenamentul supravegheat poate fi, de asemenea, înșelător „deoarece răspunsul ideal depinde de ceea ce știe modelul, mai degrabă decât de ceea ce știe demonstrantul uman”.

Vă recomandăm să citiți și:

75 de ani de la inventarea tranzistorului, dispozitivul care a schimbat lumea

Stai prea mult cu ochii în telefonul mobil? Iată cum să faci asta în mod inteligent

Cercetătorii au analizat impactul Inteligenței Artificiale asupra științei

Un studiu arată că este prea devreme să folosim Inteligența Artificială în justiția penală