Home » Lumea digitală » Stai prea mult cu ochii în telefonul mobil? Iată cum să faci asta în mod inteligent

Stai prea mult cu ochii în telefonul mobil? Iată cum să faci asta în mod inteligent

Publicat: 02.12.2022

Ai acuzat vreodată pe cineva sau ai fost acuzat că petreci prea mult timp pe telefon? Se pare că, până la urmă, timpul s-ar putea să nu fie în întregime irosit.

Un studiu recent realizat de Kaveh Abhari de la San Diego State University și Isaac Vaghefi de la City University of New York, SUA a constatat că monitorizarea timpului petrecut pe telefon, cu ajutorul aplicațiilor, poate îmbunătăți folosirea concentrată sau atentă a acestuia de către om.

Faptul în sine sporește productivitatea percepută și satisfacția utilizatorului, potrivit studiului. Cercetarea a fost publicată recent în revista AIS Transactions on Human-Computer Interaction (THCI), conform SciTechDaily.

Efectul pozitiv al controlării de sine

În timp ce multe cercetări s-au concentrat pe efectele negative ale petrecerii timpului pe telefon, studiul din cazul de față urmărește să descopere dacă anumite comportamente de autoreglementare ar putea duce la modificarea comportamentului utilizatorilor.

„Am teoretizat că persoanele care și-au urmărit utilizarea telefonului și și-au stabilit obiective în legătură cu această utilizare au avut tendința de a avea o productivitate sporită și de a fi mulțumite de productivitatea lor pe măsură ce își atingeau obiectivele stabilite. Cercetările anterioare au arătat că stabilirea obiectivelor tinde să crească așteptările de performanță și am vrut să vedem dacă această teorie este valabilă și pentru timpul petrecut în fața ecranului smartphone-ului”, a spus Abhari.

O modalitate menită să stimuleze nivelul de productivitate al oamenilor

Într-un studiu care a cuprins aproape 500 de studenți, acestora li s-a cerut să își instaleze pe telefoanele mobile o aplicație care să le monitorizeze timpul petrecut pe telefon. Această aplicație le-a permis utilizatorilor să stabilească limite sau obiective în ceea ce privește durata petrecută în fața ecranului telefonului mobil.

„Rezultatele sugerează că optimizarea, dar nu minimizarea timpului petrecut în fața ecranului, este mai probabil să crească productivitatea utilizatorului”, a declarat Abhari.

Efectul oboselii

Cercetătorii au constatat că automonitorizarea induce oboseală și slăbește efectul asupra productivității, deși nu a fost un factor semnificativ care să afecteze relația dintre automonitorizare și mulțumirea față de realizarea productivității.

În concluzie, Abhari și Vaghefi au stabilit că, în timp ce utilizarea necontrolată a telefoanelor mobile ar putea avea un impact negativ asupra vieții oamenilor, timpul petrecut în mod controlat în fața ecranului – având obiective specifice – poate să genereze o satisfacție generală mai mare a utilizatorului.

„Acest studiu ar putea determina dezvoltatorii de sisteme să integreze în dispozitivele mobile caracteristici care să permită automonitorizarea. Aceste caracteristici ar putea îmbunătăți calitatea timpului petrecut în fața ecranului și ar îmbunătăți relația dintre oameni și tehnologie”, a declarat Abhari.

Vă mai recomandăm și: 

O gorilă a devenit dependentă de ecranele telefoanelor. Ce măsuri au luat îngrijitorii?

Telefoanele mobile ar putea cauza Alzheimer, arată un studiu

Două telefoane, un iPhone 12 și un Samsung Galaxy S20, au fost supuse unui experiment extrem: Care dintre ele a „supravieţuit”

Hong Kong instalează lumini stradale direct în asfalt pentru că pietonii sunt atenți doar la ecranele telefoanelor

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase