Home » Maratoanele Descopera » Urzeala tronurilor - fictiune vs realitate » Războaiele Rozelor – Urzeala tronurilor din istoria Angliei

Războaiele Rozelor – Urzeala tronurilor din istoria Angliei

Publicat: 15.04.2014
Succesul serialului de televiziune de gen epic-medieval-fantasy Urzeala tronurilor a atins, fără nicio îndoială, adevărate proporţii globale. Iubitorii acestui serial au descoperit printre alte aspecte interesante uluitoarele paralele dintre evenimente istorice reale şi scenariile care dirijează acţiunea serialului. Probabil cea mai evidentă concordanţă vizează celebrul Război al Rozelor din secolul al XV-lea, în care reprezentanţii Casei de Lancaster şi ai Casei de York s-au luptat pentru câştigarea tronului Angliei. În serialul Urzeala tronurilor, Casele Lanister şi Stark duc un război cel puţin la fel de interesant pentru obţinerea Tronului de Fier.

De ce un război al rozelor?

Războiul Rozelor a cuprins în sine unul dintre cele mai crude şi mai sângeroase episoade din istoria Angliei. Conflictul a vizat două mari familii nobiliare care s-au luptat timp îndelungat pentru a câştiga tronul şi puterea definitivă. În focul faptelor şi al luptelor, tânărul şi chipeşul Edward al IV-lea de York s-a îndrăgostit, ulterior căsătorindu-se în secret cu Elizabeth Woodwille, o tânără şi frumoasă văduvă din Casa de Lancaster.

Astfel a început o faimoasă intrigă presărată cu dragoste, ură, sete de putere, răzbunare, trădări şi loialitate, începută în anul 1455 şi terminată de abia în anul 1487.

George R.R. Martin, autorul romanelor după care a fost înspirat scenariul serialului Urzeala tronurilor, a recunoscut în cadrul mai multor interviuri că s-a inspirat din evenimentele Războiului Rozelor pentru a crea intriga luptei de putere dintre două mari clanuri nobiliare din cărţile sale. Fanii serialului şi ai cărţilor au mers chiar mai departe în căutarea de similitudini între evenimente istorice şi scenariile serialului. Cu toate acestea, George R.R. Martin a declarat printre altele că: „Nu am creat personaje sută la sută asemănătoare cu cele istorice. Recunosc că îmi place istoria şi m-am folosit de ea pentru a-mi stimula creativitatea şi adăuga un plus de realism romanelor mele, dar, în niciun caz, nu am rescris istoria schimbând doar numele personajelor reale cu unele inventate de mine”.

De fapt, povestea din cronicile seriei „A Song of Ice and Fire” este mult mai complexă şi mai lungă decât episodul cumva analog din istoria Angliei.

Cum Primii Oameni au fost portretizaţi cumva asemănători celţilor, Andalii cu ale lor Şapte Regate par inspiraţi de saxoni, iar targaryenii sugerează populaţiile normande, Războiul Rozelor este analogul luptei pentru putere dintre Casele Lanister şi Stark.

Numeroasele încleştări, raiduri şi acte reciproce de vandalism dintre familiile Percy şi Neville, care au dus în cele din urmă la izbucnirea Războiului Rozelor, seamănă până la un punct cu luptele dintre Casele Stark şi Lannister. De asemenea, detronarea regelui Aerys al II-lea Targaryen de către Robert Baratheon se aseamănă iarăşi cu detronarea regelui Richard al II-lea de către Henric al IV-lea. În plus, personajul feminin Cersei Lannister, soaţa regelui Robert Baratheon, este foarte asemănătoare cu regina Margareta de Anjou, consoarta regelui Henric al VI-lea, care a fost o figură proeminentă în cadrul Războiului Rozelor.

Rivalităţi medievale renăscute într-un serial de secol XXI

În serialul Urzeala tronurilor, în urma morţii lui Robert Baratheon, Cersei Lannister luptă din toate puterile sale şi nu precupeţeşte niciun efort în lupta pentru Tronul de Fier dintre fiul său, Joffrey, cu rivalul acestuia, prinţul Ned Stark. În mod similar, Margareta de Anjou, din partea Casei de Lancaster, luptă contra Casei de York, astfel încât fiul ei, Edward de Westminster să aibă şanse sporite de a ocupa tronul Angliei din acele vremuri. Dacă istoricii au considerat că Margareta de Anjou a avut un rol capital în Războiul Rozelor, încercările lui Cersei Lannister de a asigura poziţia fiului ei în postura de rege al Tronului de Fier au avut ca rezultat izbucnirea Războiului celor Cinci Regi. Asemănările celor două se opresc însă aici, căci dacă Margareta avea un talent nelimitat în politicile de curte, Cersei are dese momente în care este incompetentă şi depăşită de situaţie.

Trecând graniţa fictivă în interiorul familiei Stark, personajul Robb Stark prezintă unele similitudini interesante cu regele Edward al IV-lea din Casa de York. Tânărul Robb Stark îşi demonstrează inteligenţa şi succesul ca tactician militar cu ocazia unor victorii zdrobitoare adminstrate armatelor Casei de Lancaster în decursul sezonulul doi al serialului Urzeala tornurilor. Cu toate acestea, acelaşi Robb Stark dă dovada unei neaşteptate naivităţi politice cu ocazia unei alianţe prin căsătorie. Pe de altă parte, regele Edward al IV-lea a avut aceeaşi viziune şi inteligenţă marcantă pe câmpul de bătălie precum omologul său din serial, odată cu învingere armatelor Casei de Lancaster, pe când acesta avea doar 19 ani. De asemenea, Edward a demonstrat acelaşi grad de naivitate politică cu ocazia căsătoriei sale secrete cu Elizabeth Woodville, văduva unui simpatizant al familiei Lancaster, fapt care i-a înfuriat pe aliaţii săi din Warwick.

Mergând mai departe prin saga serialului, pretenţiile la Tronul de Fier ale lui Stannis Baratheon, precum şi atacul flotei sale militare asupa regelui Landing sunt asemănătoare aventurii politice lansate de către Wilhelm Cuceritorul, regele de obârşie normandă care a pretins şi obţinut tronul Angliei pentru sine, fiind de fapt conducătorul celei mai mari invazii navale din istoria Angliei. Atât Stannis, cât şi William erau comandanţi militari de prim rang. Unul a marcat istoria Angliei ca niciun alt rege, iar celălalt a influenţat puternic intriga serialului. Alte figuri istorice care au marcat Războiul Rozelor şi au fost parţial portretizate în serial au fost Elizabeth Woodwille, regăsită în personajul Margaery Tyrell, precum şi prinţii Bran şi Rickon Stark, inspiraţi din celebrii Prinţi din Turn, adică de către Edward al V-lea de Anglia şi Richard de Shrewsbury, Duce de York, singurii fii ai regelui Edward al IV-lea al Angliei şi ai lui Elizabeth Woodwille.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Iți recomandăm