Home » Natura » Doi urşi bruni au fost salvaţi dintr-o grădină zoologică neprimitoare şi transferaţi într-un refugiu din Croaţia – GALERIE FOTO

Doi urşi bruni au fost salvaţi dintr-o grădină zoologică neprimitoare şi transferaţi într-un refugiu din Croaţia – GALERIE FOTO

Autor: Alexandra PELE 05.14.2015
După mulţi ani petrecuţi într-o grădina zoologică înghesuită, închişi în cuşti de beton, doi urşi bruni, Mirna (31 ani) şi Victor (17 ani), au ajuns într-un centru pentru urşi din Croaţia.

Organizaţia internaţională pentru protecţia animalelor Vier Pfoten a transferat cei doi urşi bruni, din grădina zoologică din oraşul Split, în centrul “Kuterevo” din nordul Croaţiei.

Reprezentanţii organizaţiei au monitorizat condiţiile în care erau ţinute animalele de mai mult timp, însă doar după schimbări în administraţia locală au reuşit să transfere urşii. După ce au fost preluate de la grădina zoologică, animalele au fost ţinute în spaţiile special amenajate pentru perioada de adaptare, timp în care au primit îngrijiri şi au fost atent supravegheate.

Ulterior, au fost eliberate într-un spaţiul liber de 5000 de metri pătraţi.

”Pentru prima dată în viaţa lor, urşii au acum copaci de care să se sprijine, un iaz în care să se scalde, pământ moale pentru a vizuină şi pajişti însorite pentru a alerga”, au arătat reprezentanţii organizaţiei într-un comunicat.

„La 31 de ani, Mirna este deja un urs-bunicuţă! Tranchilizarea unui urs atât de bătrân pentru transport se face cu un anumit risc, aşa că suntem fericiţi că animalele au suportat transferul atât de bine. De asemenea, eliberarea în spaţiul liber s-a desfăşurat foarte bine: urşii au descoperit încet-încet împrejurimile, copacii şi chiar au făcut o baie în iaz. Seara s-au întors la cuşti, unde se pot adăposti de vremea rece”, a spus Annika Heikamp, biolog şi expert în urşi la Vier Pfoten.

Vier Pfoten militează pentru oprirea deţinerii urşilor în proprietate privată în Croaţia. Centrul ”Kuterevo” din munţii Velebit Croaţia a fost iniţial un centru destinat îngrijirii şi protejării puilor de urşi orfani.

Refugiul poate fi acum o casă primitoare pentru urşii salvaţi de la o viaţă în condiţii neadecvate, în grădini zoologice sau în proprietate privată. În prezent se lucrează la un alt adăpost pentru urşii ţinuţi în condiţii neadecvate nevoilor lor. Specialiştii Vier Pfoten cred că mai sunt încă şase urşi care au nevoie de ajutor: trei în grădini zoologice ilegale, unul în proprietate privată şi doi sunt ”urşi de restaurant”, ţinuţi într-o cuşcă să atragă turiştii.

Vier Pfoten este o organizaţie internaţională pentru protecţia animalelor cu sediul central la Viena, Austria.