Home » Natură » Şi albinele pot dezvolta dependenţă pentru cofeină, nu doar oamenii

Şi albinele pot dezvolta dependenţă pentru cofeină, nu doar oamenii

Şi albinele pot dezvolta dependenţă pentru cofeină, nu doar oamenii
Publicat: 16.10.2015
O doză de cofeină la prima oră a zilei este ceva ce mulţi dintre noi considerăm irezistibilă, iar recente studii efectuate asupra albinelor au demonstrat că şi acestea pot dezvolta o dependenţă similară.

Există multe specii de plante care produc cafeină în nectarul lor, deoarece gustul amărui al acesteia descurajează insectele devoratoare precum omizile.

Un experiment efectuat asupra albinelor, folosind nectar artificial care conţinea şi cofeină, a demonstrat că albinele sunt atrase  şi devin chiar dependente de aceste substanţe.

Profesorul Francis Ratnieks de la Universitatea din Sussex, Anglia, membru al echipei de cercetare, a explicat că albinele reţin locurile unde se află florile ce produc cofeină şi revin destul de des la ele, acestea fiind printre primele flori pe care le vor vizita în ziua restectivă. Astfel, cofeina le va oferi mai multă energie pentru drumurile pe care le are de făcut.

Echipa de cercetare a construit două flori artificiale: una conţinând nectar dulce fără cofeină, şi alta cu o concentraţie de cofeină găsită în multe plante. Pentru a putea înregistra comportamentul fiecărei albine, echipa  a lipit numere de identificare pe spatele insectelor.

După o vizită la floarea ce conţinea cofeină, albinele aveau mai multe şanse de a efectua dansul lor specific format dintr-o serie de mişcări care comunica colegelor locaţia unei surse de nectar. Acest dans, explică Ratnieks, s-ar putea traduce în ”Hei, am găsit ceva bun de mâncare”.

Cofeina are deci un efect şi asupra insectelor, acesta este „înrudit cu drogarea”, concluzionează cercetătorul britanic.

Sursă: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase