Home » Natură » Efectul celei mai mari catastrofe miniere din Brazilia: otrăvuri şi distrugerea mediului pentru ani întregi – Imaginile VIDEO ale dezastrului

Efectul celei mai mari catastrofe miniere din Brazilia: otrăvuri şi distrugerea mediului pentru ani întregi – Imaginile VIDEO ale dezastrului

Publicat: 16.11.2015
Iazurile de decantare reprezintă cel mai semnificativ risc asociat proiectelor miniere.

Concluzia analiştilor este din nou confirmată de cel mai recent accident minier din Brazilia, unde o breşă în barajul iazului a produs una dintre cele mai mari deversări de steril din lume, afirmă reprezentanţii Mining Watch România. Specialiştii în mediu din străinătate susţin că aceste deşeuri au potenţialul de a afecta întregul ecosistem al Braziliei timp de mai mulţi ani.

Scurgerea catastrofală s-a produs în 5 noiembrie la ora locală 16.00 şi a dezlănţuit aproximativ 60 de milioane de metri cubi de apă şi deşeuri de minereuri de fier. Torentul a inundat satul Bento Rodrigues şi nămolul roşu a continuat să curgă în aval. Mass-media braziliană a raportat că 15 municipalităţi din statele Minas Gerais şi Espirito Santo au fost puse în stare de alertă.

Oamenii din Bento Rodrigues, aproximativ 7 km mai jos de baraje, au declarat că au auzit un sunet asurzitor şi au văzut nori mari de praf roşu. Acesta a fost singurul indiciu primit înainte ca valul vâscos de noroi să le inunde comunitatea. Din fericire, datorită zgomotului puternic, cea mai mare parte a locuitorilor a reuşit să fugă pe o zonă mai înaltă din apropierea satului.

Mina de fier Samarco, al doilea cel mai mare exportator de minereu de fier din lume, e deţinută de un joint-venture între compania anglo-australiană BHP Billiton şi firma braziliană Vale. Autorităţile braziliene au declarat că au anulat licenţa de exploatare şi operaţiunile miniere au fost oprite.

Conform unui bilanţ provizoriu 9 persoane au murit. Altele 19 sunt încă date dispărute şi cel mai probabil au fost înecate în valul de steril creat în urma ruperii barajului.

Autorităţile de mediu împreună cu pescari şi locuitori din zonă au început o amplă operaţiune pentru salvarea a peste 100 de specii endemice, inclusiv pentru transferarea peştelui într-un lac din apropiere. Acest demers contra-cronometru, fără precedent, a fost denumit simbolic ‘’Arca lui Noe’’.

Oamenii de ştiinţă susţin că sedimentul, care poate conţine substanţe chimice folosite în mină pentru a reduce impurităţile din minereul de fier extras, poate altera cursul râurilor afectate, după ce se va întări, va reduce nivelul de oxigen al apei (ucigând peştii) şi va diminua fertilitatea pământului cultivabil de pe maluri.

Compania Samarco Mineraçao SA a precizat în repetate rânduri că acest noroi nu este toxic. Biologii şi experţii în mediu nu sunt însă de acord. Autorităţile locale le-au cerut familiilor salvate din valul de noroi să se spele foarte bine şi să-şi arunce hainele care au venit în contact cu acest noroi.

„Deja este evident că viaţa sălbatică este ucisă de acest noroi”, a declarat Klemens Laschesfki, profesor de geoştiinţe la Universitatea Federală din Minas Gerais, citat de Reuters. „Să declari că acest noroi nu reprezintă un risc pentru sănătate este prea simplist”, a adăugat el.

Pe măsură ce acest noroi greu se solidifică, activitatea din fermele afectate va deveni foarte dificilă. Foarte multe sedimente se vor depune pe fundul albiei Rio Doce şi afluenţilor săi. „Multe zone nu vor mai fi niciodată cum au fost”, a adăugat el.

Compuşii periculoşi

Oamenii de ştiinţă analizează acum mostre din apele acestor râuri iar rezultatele vor fi publicate peste câteva săptămâni.

Un motiv de îngrijorare este dat de nişte compuşi chimici cunoscuţi drept amine eterice ce ar fi putut fi folosiţi în procesele miniere de îndepărtare a impurităţilor din minereul de fier. Conform literaturii ştiinţifice de specialitate publicată în ultimii ani, astfel de compuşi sunt folosiţi frecvent în minele braziliene, inclusiv în cele exploatate de Samarco.

Cel puţin o parte din aceşti compuşi, conform unui material publicat pe site-ul companiei care îi produce, Air Products, „nu sunt uşor biodegradabili şi prezintă un nivel mare de toxicitate pentru organismele acvatice”. De asemenea, aceşti compuşi pot ridica nivelul PH-ului apei până la cote improprii pentru viaţă.

“Supraîncărcarea iazurilor de decantare ce duce la ruperea sau fisurarea barajelor este una dintre cele mai comune cauze a deversărilor accidentale de steril. Deversările toxice au devenit din păcate o imagine mult prea des întâlnită. Astăzi suntem solidari cu comunităţile braziliene afectate de această catastrofă, însă nu putem să nu ne gândim şi la ameninţarea reprezentată de cele două baraje de 169 m, respectiv 70 m, planificate la Certej”, a declarat Roxana Pencea din partea reţelei Mining Watch România.

Costurile estimate pentru refacerea mediului în Brazilia ar putea depăşi 1 miliard de dolari. Autorităţile de mediu au dispus amenzi de 66 de milioane de dolari anunţând totodată că iau în calcul acţionarea în instanţă a companiei miniere pentru despăgubiri. Preşedintele Braziliei a declarat că acţionarii minei sunt responsabili de curăţarea poluării generate şi despăgubirea celor 500 de persoane ale căror case au fost distruse.
 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase