Home » Natură » Prohibiţia la sturion continuă încă cinci ani

Prohibiţia la sturion continuă încă cinci ani

Publicat: 16.12.2015
Prohibiţia la sturion continuă încă cinci ani
Guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Lucian Simion, a anunţat că prohibiţia la pescuitul de sturioni va continua în următorii cinci ani.

”Din studiile realizate în ultimii ani, dar şi din obligaţiile externe care ne impun protecţie sporită pentru această specie aflată pe Lista Roşie a Convenţiei de la Berna, s-a decis continuarea prohibiţiei la pescuitul de sturion pentru o perioadă de cinci ani”, a scris guvernatorul Rezervaţiei pe blogul său.

Decizia, potrivit sursei citate, va fi luată de Ministerul Mediului, pe baza studiilor care vizează populaţiile de sturioni.

”Am susţinut în continuare soluţionarea acordării unor subvenţii pentru pescarii care aveau cotă de pescuit la sturion şi pentru că am înţeles că este o chestiune care nu poate fi rezolvată decât la Bruxelles am iniţiat deja o discuţie pe această temă cu vicepreşedintele Comisiei de pescuit din Parlamentul European, doamna Norica Nicolai, care ne-a promis că supune dezbaterii problema noastră”, a mai scris guvernatorul Simion pe blog.

Potrivit acestuia, la pescuitul din Marea Neagră pentru calcan ”sunt nişte probleme datorate raportării nu tocmai reale a pescarilor din zona litorală a judeţului Constanţa, în sensul că se vor impune aici penalizări de 10 – 20% faţă de cota anului trecut”.

”Preşedintele ANPA ne-a asigurat că pescarii de calcan din zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vor avea aceleaşi cote de anul trecut pentru că raportările lor sunt cele care se regăsesc în realitate conform controalelor care s-au desfăşurat în zonă.
Prohibiţia la sturioni va expira luna viitoare, proiectul de ordin privind prelungirea moratoriului adoptat de România în urmă cu aproape 10 ani fiind public pe site-ul ANPA”, a mai spus el.

Având în vedere declinul populaţiei speciilor de sturioni, România a decis în anul 2006 renunţarea pentru 10 ani la capturile în scop comercial la aceste specii într-o întreagă regiune bio-geografică, Regiunea Dunării Inferioare, decizia fiind ulterior asumată de Bulgaria, Serbia şi Ucraina.

Sturionii au supravieţuit erei dinozaurilor, iar până în secolul al XIX-lea au migrat până în Germania. În momentul de faţă, calea lor migraţie se pare că se opreşte în Serbia, zona dunăreană respectivă fiind declarată de câţiva ani parc natural în care activităţile de pescuit sunt interzise.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase