Home » Natură » Scenariu sumbru. Cum ar putea dispărea în doar două săptămâni zona Marii Bariere de Corali – FOTO

Scenariu sumbru. Cum ar putea dispărea în doar două săptămâni zona Marii Bariere de Corali – FOTO

Publicat: 19.05.2016
Un astfel de incident s-a petrecut deja în anul 2010.
O deversare masivă de cărbune ar putea distruge Marea Barieră de Corali, susţin cercetătorii australieni. Informaţiile publicate în revista Nature Scientific Reports arată că un incident de amploare ar putea ucide coralii şi peştii din cel mai mare sistem de recifuri de corali din lume. Oamenii de ştiinţă au declarat că cercetarea lor demonstrează efectele dezastruoase pe care l-ar avea scufundarea unui vapor încărcat cu cărbune în zona inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 
 
Specialiştii australieni au emis această teorie după ce au realizat un experiment, în cadrul căruia au expus o serie de specii marine la diferite niveluri de praf de cărbune. S-a demonstrat astfel că organismele care au intrat în contact cu concentraţii mari de cărbune au murit în decurs de două săptămâni .
 
 
Marea Barieră de Corali (Foto:edugeography.com)
 
Coralii expuşi la concentraţii mai scăzute de cărbune au supravieţuit mai mult, însă cei mai mulţi dintre ei au murit după o lună. O parte dintre peşti, dar şi iarba de mare, nu a reuşit să facă faţă concentraţiei mari de praf de cărbune, însă acesta doar a redus creşterea acestor populaţiilor la jumătate, în comparaţie cu cele care trăiau în apă limpede. 
 
Până acum nu au existat scurgeri majore de cărbune în zona Marelui Recif, însă eşuarea vasului chinez Shen Neng 1, în largul coastei Queensland-ului, în anul 2010, a arătat cât de dezastruoase ar putea fi consecinţele unui asemenea incident pentru organismele marine. Atunci, încărcătura de 60.000 de tone de cărbune de pe navă nu a fost pierdută, însă, după ce s-a scufundat, vaporul a distrus o parte a recifurilor pe o distanţă de aproximativ 3 kilometri. Tot în timpul acelui accident, peste 4 tone de păcură au ajuns în apele Oceanului Pacific. 
 
 
Imagine din timpul accidentului în care a fost implicată nava Shen Neng 1 (Foto:couriermail.com.au)
 
Cercetătorul Andrew Negri susţine că probabilitatea unei scurgeri majore de cărbune în zonă este destul de scăzută. Pe de altă parte, specialistul australian a spus că studiul coordonat de el poate fi folosit de autorităţi pentru a-şi face o idee mult mai clară cu privire la consecinţele pe care le-ar putea avea un asemenea accident asupra Marii Bariere de Corali.
 
Studiul realizat de cercetătorii Centrului de Excelenţă ARC pentru Studiul Recifurilor de Corali şi ai Institutului Australian de Ştiinţe Marine, a fost publicat în revista Nature Scientific Reports. El vine la doar câteva zile după ce specialista în ştiinţe marine Lyle Vale (Universitatea din Queensland) a publicat o serie de fotografii, în care sunt puse în evidenţă efectele devastatoare ale încălzirii oceanelor asupra recifurilor de corali. În imagini se poate observa procesul de albire a coralilor, care are loc în timpul schimbărilor neaşteptate de temperatură, pe parcursul producerii cicloanelor tropicale sau în momentul în care apa dulce ajunge în ocean. 
 
 
Recifurile de corali au început să se albească din cauza încălzirii apelor oceanului (Foto:rappler.com)
 
Sursa: Mail Online
 
 
                                             Din misterele Terrei: au fost descoperiţi corali în zone în care nu se credea că aceştia pot trăi
 
                                             Recifele de corali vor dispărea din cauza acidificării oceanelor
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase