Home » Natură » Abilitatea INREDIBILĂ a drepnelelor. Un nou record pentru cel mai lung zbor neîntrerupt

Abilitatea INREDIBILĂ a drepnelelor. Un nou record pentru cel mai lung zbor neîntrerupt

Publicat: 06.11.2016
Abilitatea INREDIBILĂ a drepnelelor. Un nou record pentru cel mai lung zbor neîntrerupt
Datorită unor etichete electronice de mici dimensiuni, oamenii de ştiinţă au descoperit că drepnelele – păsări cu aspectul unor rândunele, întâlnite cel mai frecvent în regiunile tropicale – pot petrece în aer şi 10 luni fără a atinge pământul.

Acesta poate fi un record pentru cel mai lung zbor neîntrerupt. Oamenii de ştiinţă au bănuit de mult timp că aceste păsări petrec o lungă perioadă de timp în aer, însă până în prezent, nu aveau nicio dovadă în acest sens. Acum, au folosit tehnologia de înregistrare electronică a datelor de zbor şi au monitorizat activitatea mai multor grupuri de păsări timp de doi ani. Trei dintre acestea nu au atins solul timp de 10 luni, susţine echipa de cercetători de la Universitatea din Lund, Suedia. Păsările au făcut „un popas” timp de doi luni, în care s-au împerecheat, apoi şi-au reluat zborul. „Această descoperire schimbă radical percepţia noastră faţă de fiziologia animalelor. 10 luni fără aterizare este cea mai lungă perioadă pe care o ştim pentru toate păsările, este un adevărat record”, a declarat unul dintre cercetători.

Dispozitivele mici, ataşate pe spatele păsărilor, au furnizat informaţii despre timpul petrecut de păsări în aer, viteza de zbor şi poziţia lor actuală. Chiar şi păsările care au luat o scurtă pauză pe sol s-au aflat în aer timp de 99,5% din timpul perioadei de migrare. Dispozitivele de monitorizare cântăresc mai puţin de 1 gram şi au senzori de lumină. Oamenii de ştiinţă au descoperit că păsările care nu au atins pământul timp de aproape un an, şi-au schimbat penajul pe aripi şi cozi în timp ce se aflau în aer.

Sursa: Rador

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase