Home » Natura » Cea mai faimoasă gorilă de munte a murit la vârsta de 38 de ani. Era cea mai longevivă membră a speciei

Cea mai faimoasă gorilă de munte a murit la vârsta de 38 de ani. Era cea mai longevivă membră a speciei

11.16.2016
Cea mai faimoasă gorilă de munte a murit la vârsta de 38 de ani. Era cea mai longevivă membră a speciei
Una dintre cele două gorile care au fost studiate de către Dian Fossey, zoologistă şi antropologistă americană, care a iniţiat un studiu amplu cu privire la gorilele de munte, a dispărut şi se consideră că a decedat. Numele ei era Cantsbee, iar luni ar fi împlinit 38 de ani.

Oamenii de ştiinţă nu iau în calcul varianta conform căreia aceasta a fost ucisă de către braconieri, căci vânătorile ilegale sunt extrem de rare îm Rwanda. Masculul, care trăia în Parcul Naţional Vulcanic, se pare că a decedat din cauze naturale.

„Cantsbee a fost înregistrat drept cel mai longeviv mascul din specia gorilelor de munte al tuturor timpurilor „, a afirmat Tara Stoinski, preşedinte al Fondului Dian Fossey, care îşi are sediul în Atlanta, Georgia. Vârsta medie a acestei specii de gorile se înregistrează în jurul vârstei de 20 de ani. Acesta s-a născut în anul 1978, anul în care Fossey a inaugurat Fondul Digit care, ulterior, a fost redenumit în memoria sa, după ce a fost ucisă în anul 1985.

Fossey a studiat sute de gorile, iar dintre acestea, astăzi mai trăieşte doar una singură, o femelă gorilă pe care o cheamă Poppy. Atunci când aceasta a început să studieze aceste animale, în anii 1960, braconierii vânau aceste gorile, iar numărul lor ajunsese la doar 250 în acea zonă. Însă, datorită demersurilor acesteia, numărul gorilelor a crescut, dublându-se. Cu toate acestea, această specie încă se află pe lista animalelor pe cale de dispariţie în repertoriul Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii.

Gorila de munte este şi un incredibil lider, iar Cantsbee a fost recunoscut drept masculul dominat din grupul său, timp de două decenii, şi a avut cei mai mulţi urmaşi decât ar fi putut avea vreodată o gorilă. De asemenea, a avut şi trăsături sensibile, fiind observat când avea grijă de câţiva pui şi, mai mult, a crescut singur unul dintre puii săi, Gicurasi, după ce mama sa a murit la o vârstă fragedă.

Sursa: National Geographic

Citeşte şi:

Gorilele ne dau lectii de sportivitate

Gorila de munte

Gorila de munte protejata de trei state africane

Caz rar de gorile gemene in Uganda