Home » Natură » Motivul surprinzător pentru care oceanele au absorbit mai mult carbon în ultimul deceniu

Motivul surprinzător pentru care oceanele au absorbit mai mult carbon în ultimul deceniu

Publicat: 11.02.2017
Motivul surprinzător pentru care oceanele au absorbit mai mult carbon în ultimul deceniu
Cu oceanele care absorb mai mult dioxid de carbon, nivelul gazului care provoacă efect de seră descreşte. În principiu, este o veste bună, dar nivelul de dioxid de carbon din oceane creşte aciditatea apei, care duce la dizolvarea carbonatului de calciu al cochiliilor organismelor marine.

Cauza acestei asimilări masive recente a dioxidului de carbon de către oceane care are implicaţii în schimbările climatice rămâne un mister, notează Science Daily.

Un nou studiu al echipei condusă de Timothy DeVries de la UC Santa Barbara demonstrează că există un catalizator: încetinirea curenţilor de întoarcere oceanici (apa mai adâncă urcă, iar cea de suprafaţă coboară). Studiul a apărut în publicaţia Nature.

DeVries a explicat: „O asemenea încetinire este consecventă cu efectele cauzate de schimbări climatice, unde încălzirea şi limpezirea suprafeţei oceanului duce la topirea gheţarilor, care la rândul lor încetinesc curenţii de întoarcere”.

Cercetătorii au alcătuit o bază de date care urmăresc diverşi parametri: temperatură, salinitate, gaze antropice care se dizolvă în ocean şi carbon-14. Aceşti parametri au fost separaţi în trei perioade diferite: anii ’80, ’90 şi 2000.

DeVries dezvăluie: „Pe măsură ce curenţii se schimbă de la deceniu la deceniu, modelul prezice o descreştere în nivelul de CO2 în anii ’90, apoi o mare creştere în nivelul de dioxid de carbon în oceane. […] Mai mult decât atât, aceste oscilări au fost atribuite în mod direct cu schimbările în curenţii oceanici”.

Conform lui DeVries, această descoperire pare contrintuitivă. Ştiinţa de până acum arată că descreşterea circulaţiei apei reduce capacitatea oceanului de a absorbi CO2 din atmosferă pe măsură ce apa de suprafaţă se încălzeşte şi devine saturată cu CO2.

Deşi acest lucru este adevărat, mai există un efect care pare să fie mai important pe termen scurt: cu cât circulaţia de întoarcere a oceanelor este mai slabă cu atât aduce mai puţin CO2 natural din apele adânci, astfel lăsând mai mult loc de absorbţie dioxidului de carbon din atmosferă.

Vă recomandăm să citiţi următoarele articole:

Efectul SURPRINZĂTOR pe care îl are dioxidul de carbon asupra procesului de dezvoltare a zonelor cu vegetaţie

Dioxidul de carbon este indicatorul cheie al sănătăţii umane

Emisiile de dioxid de carbon au atins concentraţii record. „Trebuie să acţionăm de urgenţă”

Cantitatea de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă a atins un nivel periculos. ”Nu s-a mai întâmplat de mai bine de 3.5 milioane de ani”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase