Home » Natură » Schimbările drastice din Sahara au avut loc din cauza omului

Schimbările drastice din Sahara au avut loc din cauza omului

Publicat: 17.03.2017
Studiul investighează tranziţia Saharei de la un peisaj verde acum 10.000 de ani la condiţiile aride de astăzi, sugerând că oamenii au jucat un rol central în acest proces.

O nouă lucrare publicată în Frontiers in Earth Science de arheologul David Wright, de la Seoul National University, pune la îndoială rezultatele studiilor recente cu privire la deşertificarea Saharei, care presupun că fenomene naturale au dus la schimbarea Saharei, relatează Science Daily.

Cercetătorul susţine că „în estul Asiei sunt teorii conform cărora populaţiile neolitice au schimbat mediul atât de mult încât musonii nu au mai pătruns în interiorul continentului”, notând de asemenea că dovezi cu privire la schimbări climatice şi ecologice se găsesc şi în Europa, America de Nord şi Noua Zeelandă. Wright consideră că un astfel de scenariu poate fi aplicat şi în cazul Saharei.

Pentru a-şi testa ipoteza, cercetătorul a analizat dovezile cu privire la apariţia în regiune a populaţiilor care se ocupau cu păstoritul, comparând cu apariţia vegetaţiei tipică pentru climatele mai aride. Wright a descoperit că există cel puţin o corelaţie, ambele evenimente având loc acum aproximativ 8.000 de ani.

A avut loc astfel o reacţie în lanţ, care a dus în ultimă instanţă la un cerc vicios. Vegetaţia înlăturată de agricultură a dus la o reflectare mai puternică a razelor solare, ceea ce a dus la creşterea în temperatură şi la scăderea în umiditate. Ploile mai slabe au dus la o vegetaţie şi mai săracă, tot procesul începând din nou.

Totuşi, mai este nevoie de studii care să confirme această teorie, inclusiv foraje în fostele lacuri şi alte dovezi arheologice care să poată crea o legătură de cauzalitate între activitatea umană şi schimbarea drastică a Saharei.

Studiul este însă extrem de important în contextul de faţă, arătând cum şi activitatea umană redusă de acum mii de ani poate avea efecte drastice asupra mediului într-un timp relativ scurt.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Acum 10.000 de ani, Deşertul Sahara era una dintre cele mai umede zone de pe Pământ

Acum 6.000 de ani, deşertul Sahara era o zonă tropicală ploioasă. Ce s-a întâmplat cu regiunea?

Ninsoarea din Sahara văzută din spaţiu. Imaginile uimitoare publicate de NASA

In Sahara “renasc” 80 de oaze

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase