Home » Natură » Veste îngrijorătoare din partea cercetătorilor: Antarctica devine verde şi de nerecunoscut. Imagini ULUITOARE – FOTO

Veste îngrijorătoare din partea cercetătorilor: Antarctica devine verde şi de nerecunoscut. Imagini ULUITOARE – FOTO

Publicat: 22.05.2017
Cercetătorii au descoperit zone întregi din peninsula nordică a Antarcticii acoperite cu muşchi, furnizând dovezi clare ale schimbării climatice, chiar şi în cele mai reci şi izolate locuri de pe planetă.

Savanţii au găsit două specii diferite de muşchi în această regiune, scrie Science Alert.

Matthew Amesbury, cercetător la Universitatea Exeter din Regatul Unit şi autorul acestui studiu, a precizat că „oamenii cred că Antarctica este un loc numai cu gheaţă, dar studiul nostru arată că părţi din continent sunt înverzite şi este foarte posibil să devină şi mai verzi”.

În prezent, pe mai puţin de 1% din suprafaţa Antarcticii este viaţă vegetală. Totuşi, în anumite zone din peninsulă, se dezvoltă muşchi pe solul care se dezgheaţă parţial în timpul verii, formând un strat subţire care îngheaţă la terminarea verii. Astfel, muşchii crescuţi se pot observa stratificat, cercetătorii văzând că dimensiunea acestora a crescut la cei mai recenţi, fiind mai mari de 4-5 ori decât cei mai vechi.

Savanţii au luat mostre de sol dintr-o zonă care se întinde pe 640 de kilometri, descoperind schimbări dramatice în ultimii 150 de ani.

În imaginea de jos realizată de Amesbury se poate observa un peisaj care arată schimbările drastice ale Antarcticii.

Credit: Matthew Amesbury

De asemenea, autorii sunt de acord că schimbările curente sunt doar începutul. „Aceste schimbări, combinate cu zonele tot mai extinse lipsite de gheaţă, vor duce la o alterare la scară mare a ecosistemului, înfăţişării şi peisajului peninsulei antarctice în restul secolului XXI”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Experţii AVERTIZEAZĂ: există ape curgătoare pe continentul Antarctica ce pun în pericol calota glaciară

O uriaşă crăpătură din stratul de gheaţă al Antarcticii provoacă panică. Va fi a treia mare pierdere din istorie

O crăpătură uriaşă în gheaţă duce la evacuarea staţiei de cercetare ”Halley” din Antarctica

Imagini din satelit prezintă dezastrul din Antarctica. Fisura dintr-un bloc de gheaţă se extinde cu 200 de metri pe zi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase