Prima pagină Natura

O tehnică revoluţionară a scos la suprafaţă noi detalii impresionante despre primul dinozaur descris acum 200 de ani

Alexandru Voiculescu 06.17.2017 | ● Vizualizări: 752
Credit: University of Warwick/Mark Garlick     + zoom
Galerie foto (1)

Tehnologia de ultimă generaţie a pus într-o nouă lumină primele fosile de dinozaur descrise, acum mai bine de 200 de ani, cu ajutorul cercetătorilor de la Universitatea din Warwick şi Universitatea Oxford.

Profesorul Mark Williams a analizat cinci dinţi nedescrişi dintr-o mandibulă de Megalosaurus, dezvăluind că restaurarea fosilei a fost mai puţin amplă decât s-a crezut, scrie Geology Page.

Cu ajutorul acestor analize s-a putut vedea în interiorul maxilarului, observând astfel rădăcinile dinţilor şi amploarea reparaţiilor fosilei. O miză a studiului este înţelegerea mai bună a conservării fosilelor, care poate ajuta la o restaurare mai eficientă a acestora.

Williams a precizat că „fiind capabili să folosim tehnologie standard folosită de obicei în ingineria aerospaţială şi automobilă pentru a scana un astfel de specimen rar în istoria naturală, este de o oportunitate fantastică”.Mandibula de Megalosaurus este expusă la Muzeul Universităţii Oxford al Istoriei Naturale alături de alte oase ale scheletului.

Megalozaurus - care se traduce prin „marea şopârlă” - era un dinozaur carnivor care trăia în Jurasicul mediu, acum aproximativ 167 de milioane de ani. Avea o lungime de circa nouă metri şi cântărea aproximativ 1,4 tone.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Savanţii au descoperit cele mai vechi fosile. Au o vechime de 3,77 miliarde de ani

Paleontologii au descoperit un sit extrem de bogat în fosile ale unor organisme marine de acum 180 de milioane de ani. ''De fiecare dată când mergem, găsim ceva nou''

O nouă fosilă descoperită în Brazilia poate rescrie istoria dinozaurilor

Cel mai mare ou de dinozaur fosilizat a fost descoperit în China.Ţara încearcă să oprească traficul ILEGAL de fosile

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI